Timár Mihály teljesíti egy gazdag basa utolsó kívánságát: megmenti a lányát és a vagyonát.
Timár arany ember?

Timár Mihály úgy lesz dúsgazdag kereskedő, hogy magához veszi a basa kincseit.
Timár csaló?
Timár Mihály feleségül veszi a basa lányát, így visszakerül a vagyon jogos tulajdonosához.
Timár arany ember?
Timár Mihály szerelembe esik egy másik nővel, ám erről nem szól a feleségének.
Timár csaló?
Timár Mihály végül a feleségét és a szerelmét is boldoggá teszi.
Timár arany ember?
Timár Mihály megszökik otthonról, és elbújik egy szigeten.
Timár csaló?
Jókai legkedvesebb regényének modern, könnyen olvasható változatából kiderül, hogy Timár valójában arany ember vagy csaló.

Jókai Mór (1825-1904).
Ha Jókai tizenkét évesen nem veszíti el az édesapját, akkor valószínűleg a jogi pályát választja, és soha egy sort le nem ír. Ha Vörösmarty nem dicséri meg első írásai egyikét, akkor talán sosem cseréli tollra a festőecsetét. Ha felesége nem bujtatja el vidéken, egy ismerős családnál a szabadságharc bukása után a bosszúszomjas Habsburgok elől, akkor lehet, hogy sosem születik meg Az arany ember, a Kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok, az Egy magyar nábob, vagy A névtelen vár.
Bizony, ennyi minden szükséges ahhoz, hogy valaki nagy író lehessen. No meg rengeteg szorgalom. Jókai több mint száz művel gazdagította a magyar irodalmat, de ehhez szüntelenül írnia kellett. Sok pályatársával ellentétben neki könnyen ment az írás, Mikszáth Kálmán Jókairól szóló könyve szerint azonban „egy regénye sem készült olyan gyorsan, mint Az arany ember.” Ennek alighanem az a magyarázata, hogy Jókai egy kicsit saját magát is beleírta a regénybe. Nem titok, hogy az író épp Az arany ember születése idején szeretett bele a bájos kis Lukanics Ottíliába. Noémi alakját Ottíliáról, a vívódó Timárt pedig saját magáról mintázta az akkor negyvenöt esztendős férfi. Mikszáth szerint, amiről az író és Ottília nappal beszéltek, azt Jókai este beleírta Az arany ember-be.
Jókait elbűvölte a kis Ottília feltétel nélküli rajongása. Élvezte, hogy amint Noéminek Timárból, úgy Ottíliának Jókaiból sem az arany kellett, hanem az ember.
De odadobhat-e valaki mindent: családot, rangot, sikert és vagyont a szerelem csodájáért?
Jókai nem tette meg, ám főhősét elvezette a boldogság szigetére…

Forrás: klasszikusok.com