Ha szükséged van segítségre – Megjelentek a Felvételi tájoló című kötetek

November elején került a boltok polcaira a Felvételi tájoló több kötete, melyekben a választható alapszakok részletes bemutatkozásai találhatók meg.

A három kötetben megjelenő kiadvány a 14 képzési területen választható alapszakokkal, a meghirdető egyetemek és főiskolák által kínált specialitásokkal, sőt a diplomások várható munkaerő-piaci helyzetéről is átfogó képet nyújt a felvételizőknek.

 

A Felvételi tájoló az alapszakok "katalógusa", hiszen amíg a Felvételi tájékoztatóból azt tudhatja meg az ember, hogy hogyan juthat be a meghirdetett képzési helyekre, ezekben a kötetekben magukkal a szakokkal ismerkedhet meg közelebbről, vagyis hogy mit tanítanak ott, milyen szakirányok felvételére van mód, mely mesterképzések érhetők el, illetve mekkora esélyekkel indul egy végzős diplomás majd a munkaerőpiacon. Nem csak azoknak hasznos tehát a kiadvány, akik még nem találták meg "életük képzését", de a már biztos szakválasztóknak is segít abban, hogy megtalálják a nekik legmegfelelőbb képzést nyújtó intézményt. A Felvételi tájolóban tehát minden alapszakhoz tartozik egy részletes bemutatkozás, ahol többek közt összefoglalásra kerül a tanultak alkalmazhatóságának lehetősége, a szakos diploma munkaerő-piaci helyzetének értékelésére, s arról is említést tesznek a szerkesztők, hogy melyek azok a rokonszakok, ahol a diákoknak hasonló ismeretek elsajátítására van lehetősége. 

Térkép segítségével kerül bemutatásra, hogy az adott szak az ország mely városaiban tanulható meg. A kiadványok részletesen foglalkoznak az egyes egyetemek, főiskolák képzésének olyan sajátosságaival, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy melyik intézményt válassza a jelentkező tanulmányai helyszínének. A szakirányok, az egyes specializációs lehetőségek sokat elárulnak abból, mennyire testhezálló az adott képzés az érdeklődő esetében, sőt arra vonatkozóan is találhatók információk a Tájolóban, hol mennyire nehéz az egy-egy szakra történő bejutás, hiszen a korábbi ponthatárok és a felvételi arányok is feltüntetésre kerülnek.

 

Mindezen érdekességek mellett a kiadvány oldalain feltüntetésre kerülnek a jellemző szakmai gyakorlati helyek, illetve olvashatók írások a különböző ösztöndíj-lehetőségekről, az intézményi infrastruktúrákról, valamint az idegen nyelven tanulható tárgyakkal kapcsolatosan is szerezhetők információk, amelyek a felvételi során befolyásolhatják a jelentkezési sorrendet. A munkaerő-piaci kitekintés a szakon végzettek foglalkoztatási adatait, jellemző kereseti lehetőségeket, a munkáltatók által elvárt kompetenciákat kínálja és vetít elő az érdeklődőknek. A felvételizők részéről leginkább keresett alapszakok közül tizenhattal kiemelten is említésre kerül, s a legtöbb jelentkezőt vonzó alapszakok bemutatkozása kiegészül a már "gyakorló" hallgatók beszámolóival. 

Olyan kérdésekre próbálnak meg választ adni, mint: hol helyezkednének el diploma után?, maradnak-e a saját szakterületükön végzés után is?, tervezik-e, hogy diplomájukkal külföldön vállalnak munkát?, változott-e a pályaválasztással kapcsolatos elképzelésük, amióta hallgatók lettek? A Felvételi tájoló kötetek mindegyike tartalmaz egy fogalomtárat, amelyben a felsőoktatással kapcsolatos legfontosabb kifejezések rövid, praktikusleírása található. 

A három kötet tartalma: 
1. Agrárképzés, Gazdaságtudomány, Jogi és igazgatási képzés, Sporttudomány 
2. Bölcsészettudomány, Művészeti képzés, Művészetközvetítés, Pedagógusképzés, Társadalomtudomány 
3. Informatika, Műszaki képzés, Nemzetvédelmi és katonai képzés, Orvos- és egészségtudomány, Természettudomány 

A Felvételi tájoló kiadványait a Felvételi Iroda készít, s az alábbi címen közvetlenül is megrendelhető: www.felvi.hu