Jane Austen (1775-1817) angol írónő, aki a regény műfajának egyik legnagyobb alakja. Híres regényei, mint például „Büszkeség és balítélet”, „Nagylelkűség jellemzése”, „Emma”, „Kis bennszülött közösség” és „Persuasion”, a társadalmi viszonyokat, a szerelmi kapcsolatokat és a nők helyzetét ábrázolják a 18. századi Angliában.

Austen regényei a realizmus és az ironikus humor stílusában íródtak, és a társadalmi kritika mellett a szerelmi történetekre is fókuszálnak. Az írónő kiemelkedően ábrázolja a főszereplők karakterét és érzéseit, és a cselekmény közben ábrázolt szerelmi szálakat izgalmasan veszi körbe.

Az „Büszkeség és balítélet” (Pride and Prejudice) egyik legismertebb regénye, amely a főszereplő, Elizabeth Bennet és Mr. Darcy szerelmi történetét mutatja be. A regény ironikusan ábrázolja a társadalmi előítéleteket és az előítéletek által okozott problémákat.

„Nagylelkűség jellemzése” (Sense and Sensibility) az öregedő bárónő két lányának szerelmi történetét ábrázolja, akiknek a gazdagság és a szerelem között kell választaniuk. Az „Emma” egy biztos önmagában és a szerelmi viszonyokban értő fiatal nő történetét meséli el, aki a végén megtalálja a boldogságot.

Austen regényei ma is nagyon népszerűek, és többször is filmre vagy színpadi előadásra vitték őket. Az írónő művei örökérvényűek, mert a mai napig relevánsnek bizonyulnak a szerelem, a társadalmi viszonyok és a nők helyzetének témájában