Mit kell tudni az italoskarton szelektív gyűjtéséről?A többrétegû italoskarton-dobozok családja a háromféle anyagtípusból készülõ, úgynevezett társított csomagolóanyagok kategóriájába tartozik.

Alkotóelemei: a papír, a mûanyag (polietilén) és az alumínium. A csomagolóanyag ezen alkotók egymásra rétegzésébõl áll, minimum 75%-ot képvisel a kartonpapír, amelyen kívül egy polietilén réteg helyezkedik el, belül pedig egy újabb polietilén réteget követõen 5%-nyi alumínium, s végül még két polietilén réteg, amely elválasztja a folyadéktól a csomagolást.

Az aszeptikus italos dobozok (UHT)
· 1 literes doboz súlya 28 gr, (75% papír, 20% PE, 5% Al)

Nem aszeptikus italos dobozok
· 1 literes doboz súlya 29 gr, (91% papír, 9% PE)
· A karton biztosítja a szilárdságot és megakadályozza a fénysugarak átjutását (2)
· A polietilén óv a nedvességtõl, és elválasztja az élelmiszert a kartontól és az alumíniumtól (1, 3, 5, 6)
· Az alumínium megóvja a terméket az oxigéntől (4)

Hûtés nélkül is hosszú ideig megõrzi az áru frissességét, így szállítása és tárolása során energiát lehet megtakarítani. Emellett a csomagolások kis tömege és kedvezõ alakja is hely- és költségkímélõ szállítást, tárolást eredményez.

MILYEN TULAJDONSÁGAI MIATT HASZNÁLJUK AZ ITALOSKARTON-DOBOZT CSOMAGOLÁSKÉNT?
A italoskarton-doboz az abban megtalálható egyes anyagtípusok elõnyös tulajdonságainak kiaknázására ad lehetõséget. Ennek megfelelõen a italos kartondoboz a következõ funkciókat látja el: • a papír merevvé teszi a csomagolást,
valamint a rajta levõ nyomtatás a tájékoztatást szolgálja amellett, hogy változatossá, mutatóssá, esztétikussá  teszi a csomagolást;

• a műanyag (polietilén) folyadékállóságot biztosít, valamint megakadályozza a dobozban tárolt élelmiszernek az alumíniummal való érintkezését, harmadrészt mintegy ragasztóanyagként is viselkedik a rétegek között. Ilyen csomagolásba általában folyékony élelmiszereket, pl.: tejet, gyümölcsleveket töltenek, mert hûtés és tartósítószer nélkül is frissen tartja az élelmiszereket; • a vékony alumínium fólia megvédi a terméket a fénytõl, az oxigéntõl, és akadályozza a termék romlását okozó
baktériumok bejutását az élelmiszerbe.

Mit kell tudni az italoskarton szelektív gyűjtéséről?

HOVÁ GYŰJTSÜK AZ ITALOSKARTON-DOBOZT? Erre sokféle módszer létezik, az adott ország, város szelektív hulladékgyûjtõrendszerétõl függõen. Van, ahol a papírhulladékkal közösen, van, ahol a
mûanyag hulladékkal együtt gyûjtik. Ezután a gyûjtött hulladék egy válogatómûbe kerül, és ott kiválogatják, majd bálázzák és így kerül a papírgyárba hasznosításra.  A gyûjtés szempontjából nagyon fontos, hogy a kiürült italosdobozokat KILAPÍTVA dobjuk a megfelelõ gyûjtõ konténerbe.

Mit kell tudni az italoskarton szelektív gyűjtéséről?

HOGYAN HASZNOSÍTJÁK AZ ITALOSKARTON-DOBOZOKAT?
Az italoskarton-dobozok mintegy 3/4 részben papírt tartalmaznak, ez igen jó minõségû papírrost, ezért a papírgyárakban újrapapír készül belõle. A papírgyárakban a papírpépesítéssel elválasztják a papírt a többi alkotóanyagtól (műanyag, alumínium). A
hasznosított rostszálakból számos új termék készül: papírzacskó, papírtörülközõ,
jegyzetfüzet, papírdoboz stb. A maradék anyagok (polietilén, alumínium keverék) további kezelést igényelnek, aminek egyik módszere az energetikai hasznosítás a városi hõerõmûvekben vagy cementgyári hasznosítás.

Mit kell tudni az italoskarton szelektív gyűjtéséről?

TUDTA ÖN, HOGY… • ….egy fából 5300 darab doboz készül, ami biztosítani tudja egy átlagos család italoskarton felhasználását 18 évre?
• … ennyi dobozból akár 700 darab hasznosított füzet készülhet?   Forrás: iksznet.hu, wikipédia, ökopannon

 

Forrás:szelektiv.hu