Zöldi Ákos és a Földvigyázók országos játék diákoknak a környezettudatosság jegyébenMásfél év kell ahhoz, hogy a Földön mindaz megteremjen, amit az emberiség egy év alatt elfogyaszt. Ez fenntarthatatlan, lételemünk tehát a környezettudatos magatartás. Ennek a jegyében indul a Zöldi Ákos és a Földvigyázók című országos játék általános iskolásoknak.

A programot az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány szervezi, a projekt szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

 

Másfél talpalatnyi Föld

A világ legnagyobb természetvédelmi szervezete, a WWF, 2010 októberében tette közzé a legfrissebb Élő Bolygó Jelentést. Ebben – közösen a Global Footprint Networkkel – az ökolábnyom nagyságára is kitérnek, azaz arra, hogy az egy-egy ember által elhasznált javak megtermelése mekkora földterületet igényel. A jelentés szerint a Föld népessége jelenleg másfél Föld bolygónyi erőforrást használ. Ez a riasztó tény megkérdőjelezhetetlenné teszi, hogy aktívan csökkentenünk kell a rendelkezésre álló források felhasználását.

 

Zöldi Ákos és a Földvigyázók országos játék diákoknak a környezettudatosság jegyébenTaposs kisebbet!

A környezettudatosság több mint egy tantárgy, annak életformává kell válnia, ezt pedig már gyerekkorban el kell sajátítani. Ezt célozza a Zöldi Ákos és a Földvigyázók akció az általános iskolás korosztály körében, a szórakoztatva oktatás-tanítás (edutainment) módszerével. A játéksorozat egyrészt természetismereti, másrészt környezetvédelmi tudást ad át. Célja, hogy a diákok a játék kedvéért, saját kíváncsiságuk kielégítése érdekében sajátítsák el az ismereteket, s hogy a gyakorlatba is átültesse az iskolai környezetismereti tudásanyagot, a környezettudatos magatartást.

A program népszerűsítésében Kovács Patrícia színésznő, Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője is segít. Mindhárman fontosnak tartják a környezetvédelem ügyét, és az ökológiai gondolkodás fejlesztését a fiatalok körében, ezért álltak a Zöldi Ákos és a Földvigyázók program mellé.

 

Földvigyázók kerestetnek!

A földvigyázó játékosok egy „ifjúsági regény” díszleteibe csöppenek, s annak részeseivé válnak. A történet főhősei, Zöldi Ákos és barátai, Recikli Cili és Leveli Béla, egy titokzatos üzentet kapnak, mely átformálja addigi életüket, s ők elhatározzák, hogy megóvják a Földet. Hozzájuk csatlakoznak a játékosok, akik minden héten újabb feladatot kapnak – teszt, gyakorlati feladat, számítógépes mini-játék -, előrehaladásukat „ökolábnyom mérő” mutatja. A feladatok témái szorosan kapcsolódnak az idevonatkozó általános iskolai tananyaghoz. A játékhoz a www.zoldiakos.eu honlapon lehet csatlakozni. Az értékes nyereményekért zajló online vetélkedő május 30-ig tart, amit novemberig tartó helyszíni rendezvénysorozat követ az ország régióiban.

A szervező

AzEgyszervolt” a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány 2002-ben alakult.

Célja a magyar gyermekkultúra ápolása, s internetes közvetítése. Az Alapítvány a gyerekeknek szóló internetes oldalak folyamatos fejlesztésén túl, rendszeresen szervez szabadtéri kulturális rendezvényeket is az egészséges életmód jegyében.

 

A szakmai partner

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 1992-ben alakult, sokrétű, közvetlen nevelői és szakértői munkát végez: foglalkozik a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés elméleti, gyakorlati és módszertani kérdéseivel, részt vett a szaktárcák felkérésére a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia kidolgozásában.” Az Egyesület 1998. óta közhasznú, 1999-ben „Környezetünkért” díjat kapott.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztései Alap társfinanszírozásával valósul meg.