Szelektív hulladékgyűjtés a gyakorlatbanKi viszi el? Miben gyűjtsek? Hol lehet kapni? Kit keressünk? Mára már gyakori kérdésekké váltak. Látjuk, hogy igény van arra, hogy az elméletben szépen működő szelektív hulladékgyűjtést a napi gyakorlatba is beépítsük.

Az ehhez szükséges tárolóedények, kukák, tömörítők, palackprések, tájékoztató jelölések beszerzését és annak fellehetőségét átlátható rendszerbe összefoglaljuk.

 

Közvélemény kutatások szerint az ország fele szelektíven gyűjti a hulladékot. A gyakorlatban azonban kevesebb hulladék kerül összegyűjtésre, mint azt az emberek állítják. Az egyszer biztos, hogy nincs ember Magyarországon aki ne hallott volna arról mi fán terem a szelektív hulladékgyűjtés. Ezt lehetne szó szerint is érteni, hisz a papír hulladék újrahasznosításával tekintélyes mennyiségű fát mentünk meg a kivágástól. Persze amíg nem a mi kertünkből vágják ki a fát sokan érdektelenek a téma iránt.

2015-re kötelezően szelektíven fogunk gyűjteni? Az új szelek ezt rebesgetik. Aki szelet vet vihart arat alapon ez sokkal hamarabb aktuálissá válhat, mint gondolnánk.

Sokunk már az elméleti tudás alapjait megvetettük magunkban és most már a praktikus, logikus gyakorlati megvalósításán fáradozunk. A Szelektív.HU portál, minden nap információkkal látja el a környezettudatosságra vágyókat. Havonta több mint negyvenezer egyedi látogatója, és havi több száz megkeresés is ezt tükrözi. Egyre több intézmény, társasház keresi nálunk az információkat, mely megoldás esetén gyakorlati kivitelezésre irányul.

Ki viszi el? Miben gyűjtsek? Hol lehet kapni? Kit keressünk? Mára már gyakori kérdésekké váltak. Látjuk, hogy igény van arra, hogy az elméletben szépen működő szelektív hulladékgyűjtést a napi gyakorlatba is beépítsük. Az ehhez szükséges tárolóedények, kukák, tömörítők, palackprések, tájékoztató jelölések beszerzését és annak fellehetőségét átlátható rendszerbe összefoglaljuk.

Az igény mellett egyre nagyobb a kínálat is. Láthatjuk nagyáruházak, kiskereskedők százait, akik sokszor nem odaillő módon szelektív hulladékgyűjtést segítő eszközöket árulnak. A legjobb példa erre, az amikor mobiltelefont árusító kicsi boltban vígan megfér a PET palack tömörítésére alkalmas palackprés. Az üzletág fejlődik a kínálat bővül. A panellakástól kezdve az intézmények igényeinek megfelelően mindenki talál eszközt, hogy a szelektív hulladékgyűjtést a gyakorlatban praktikus eszközökkel, berendezésekkel valósíthassák meg.

A kirakat.szelektiv.hu portál ezek eszközök bemutatásával, összegyűjtésével igyekszik felkészülni a várható változásokra.

Forrás: www.kvvm.hu

 

Forrás:szelektiv.hu