Széchenyi Futam Monaco hangulatábanIdén Győr belvárosában rendezik meg az Alternatív Hajtású Járművek Versenyét

2011. április 29. és május 1. között rendezik meg az INNO-MOBIL Sportegyesület főszervezésében a VI. Széchenyi Futamot, az alternatív hajtású járművek legrangosabb európai innovációs fesztiválját.

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatóinak ötlete nyomán útnak indult kezdeményezés immár nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: idén Franciaország és Szlovákia mellett Iránból is érkezett nevezés. Összesen 45 csapat 70 járműve készülődik a különleges megmérettetésre, ahol elektromos árammal, hidrogénnel, napenergiával, sűrített levegővel és egyéb környezetbarát meghajtással bíró furfangos kettő-, három- és négykerekű guruló alkalmatosságok állnak rajthoz. Petis László, a rendezvény főszervezője elmondta, a nevezők egyharmada első alkalommal vesz részt a versenyen.

Hogy nem valamiféle flúgos futamról van szó, azt jól jelzi, hogy két csapat a tavalyi eCarTec Expo vendégeként mutatkozhatott be Münchenben a jövő energiaforrásait kutató szakemberek előtt.

Pénteken gépátvétellel indul a program, a versenyzők az Audi Hungaria gyárát is meglátogatják. Szombaton délelőtt szakmai előadásokon ismertetik a csapatok a járműveik esetében alkalmazott technológiai megoldásokat, délután a Széchenyi István Egyetem kampuszáról indul az immár hagyományosnak számító városi felvonulás, amely a Baross úton át a Városháza érintésével egészen az Árkád üzletközpontig tart majd.

A vasárnap igazi kuriózumnak ígérkezik, hiszen új, izgalmas helyszínen kerülnek megrendezésre a versenyszámok. A Széchenyi Futam ugyanis a belvárosba, a mindennapi használatra szánt utakra költözik: a Nádor aluljáró és közvetlen környezete Monaco Formula-1 futamainak hangulatát idézi majd. A hajnali szabadedzéseket követően 8 órakor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, ezt követik az időfutamok, majd a kategóriánkénti versenyek. A helyszínen aszfaltrajzolási lehetőség várja a kisebbeket, a nap végén pedig koncertek zárják a háromnapos fesztivált, amely a szakmai érdekességek mellett kellemes és különleges családi programnak ígérkezik május első napján.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően idén is élőben – képekkel, videókkal és azonnali futameredményekkel – közvetítik a jelentősebb eseményeket a www.szechenyifutam.hu weboldalon, a kor kihívásaihoz igazodva a YouTube, a Facebook és Twitter segítségével szintén nyomon lehet majd követni a futamot.

A szervezők örömmel tapasztalták meg Győr városának a környezetvédelem iránti elkötelezettségét, újból kiemelt támogatóként segíti a rendezvényt az Audi Hungaria, a Széchenyi István Egyetem ugyancsak pártolja a falai közül indult kezdeményezést. A három partner közelmúltban választott új jelmondata – „A jövő Győrben épül” – a VI. Széchenyi Futam által is igazolást nyer.

 

Helyszín bemutató