Kukaszigetek, avagy mit jelent gyereknyelven a szelektív hulladékgyűjtés?Ismeretterjesztő környezetvédelmi roadshowra indul a Tudáspróba. Az Edupress Tudáspróba által kiírt Kúúúka – Mentöőv a Földnek! c. környezetvédelmi szabadtechnikás pályázathoz kapcsolódva oktatási roadshow indult budapesti óvodákban, iskolákban.

A program célja a gyermekek korai felvilágosítása a környezetvédelemről,  a szelektív hulladékgyűjtés és újrafelhasználás fontosságáról. A program elsőként a XI. kerületi Tesz-Vesz zöld óvodába látogatott el, ahol a nagycsoportos gyerekek az FKF Zrt. oktatójával, Orendi Évával közösen beszélgettek a kukaszigetekről, a PET-palackok és fémdobozok együttgyűjtésének lehetőségéről és azokról az érzésekről, melyet egy-egy szeméttelep, zacskókkal teledobált erdő képe vagy épp egy tiszta, napfényes természeti táj jelent.

 

A gyerekek rövid mesét hallhattak a Föld Anyáról, a Föld egyre szennyezettebbé válásáról, és arról, hogy hogyan menthető meg mégis környezetünk (különösen a gyerekek segítségével…), akik örömmel és szívesen kukáztak együtt a foglalkozás vezetővel. A gyermekek maguk mutatták meg, hogy a különböző színű kukákba milyen hulladék kerül, majd egy mondókát is tanultak a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. A foglalkozáson az állat és növényvilágról is szó esett, melynek alapját a Da Vinci Learning TV-csatorna képei és információs anyagai adták.

Kukaszigetek, avagy mit jelent gyereknyelven a szelektív hulladékgyűjtés?A munka azonban csak most kezdődik – amikor a gyerekek az óvópedagógusok segítségével nekilátnak a legszuperebb kuka megtervezéséhez, megalkotásához. A kiskukákat a csoportfoglalkozáson máris elkezdték színezni, mellyel egyúttal a nemrég kiírt Kúúúka – Mentőöv a Földnek! szabadtechnikás pályázatra is beneveztek. A pályázat kiírói a díjnyertes alkotásokat december 10-ig várják, a fődíj pedig nem más, mint egy utazás a Városligetben egy kukásautó volánjánál a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. jóvoltából. Emellett a legszerencsésebb pályázók lehetőséget kapnak a MikulásGyár meglátogatására is.

Az Edupress Tudáspróba ismeretterjesztő programba bekapcsolódott intézmények az év hátralévő részében tematikus foglalkozásokat tartanak az projekt kapcsán ajándékba kapott ismeretterjesztő ÖKO-Pannon kiadványok, Kúka manós mesekönyvek és matricás kifestők segítségével. Az oktatási program következő állomása a rákoscsabai Jókai Mór Általános Iskola lesz.

További információk és jelentkezés: www.edupress.hu/tudasproba