Válaszd az informatikus szakokat és kerülj be az IT-sok elitklubjába!

Kreatív, innovatív, izgalmas és fontos – ugye Te is ilyen hivatást szeretnél magadnak? Nos, az informatikus startupperek és vállalkozók munkája éppen ilyen, hiszen egy új szoftver, egy izgalmas applikáció fejlesztése bombasikerként robbanhat be és emberek ezreinek életét teheti könnyebbé, szebbé vagy sikeresebbé.

Olyan fiatalokat mutatunk most be, akik informatikai területeken képezték magukat, majd gondoltak egy nagyot és belevágtak valami egészen újnak a megvalósításába. 

Szekeres Péter, Horváth Róbert, Csikós Zoltán – és a Neticle

A Neticle ötlete 2011-ben fogalmazódott meg Szekeres Péter társalapító-ügyvezető gondolataiban. Inspirációja egy olyan cikk volt, amely szerint a tőzsdei változások megjósolhatók a Twitter-bejegyzések alapján. Péter ennek köszönhetően kezdett el hazai internetes tartalmak monitorozásával foglalkozni, majd két egyetemi barátjával, Horváth Róberttel és Csikós Zoltánnal közösen belefogtak egy algoritmus fejlesztésébe. Az eredmény a cég első terméke, a mára 19 nyelven elérhető Neticle Media Intelligence lett, amely ötvözi az online médiaelemzés és social listening szolgáltatásokat. Az intelligens szövegelemző megoldásokat nyújtó Neticle jelenleg piacvezető Magyarországon és meghatározó szerepe van a kelet-közép-európai régióban, ugyanakkor fontos célja a nyugat-európai jelenlétének megszilárdítása. A cégnek jelenleg több mint 140 nemzetközi ügyfele van, de aktívan dolgozik az új piacokra lépésen is. Ehhez természetesen szüksége van erőforrásra – éppen ezért a Neticle folyamatosan keres új kollégákat a már 50 fő feletti a csapatba.

Kiss Verus, Rákosi Dóra és Csáki Gergő – és a Császárvonal

A Császárvonal projekt gondolata két császárral szült édesanya, Kiss Verus (egészségügyi újságíró) és Rákosi Dóra (gyógytornász, szoptatási szaktanácsadó) fejéből pattant ki. A szakemberek azt tapasztalták, hogy bár egyre többen szülnek műtéti úton, a császármetszés körül még ma is rengeteg a tévhit, s kevés az elérhető, hiteles információ és a műtét utáni támogatás az egészségügyi ellátórendszerben. Az ötletgazdák Csáki Gergő szoftverfejlesztővel kiegészülve 2018-ban hívták életre a Császárvonal applikációt, amelynek először androidos verziója készült el, majd mellé a felhasználói igényekre reagálva 2019 januárjában az iOS is. Az alkalmazás, amit életre hívtak, egyedülálló információs bázisként szolgál császármetszés előtt, a kórházi napokban és a műtét után, a 120 oldalnyi, ingyenes tájékoztató mellett pedig hiánypótló, a műtét utáni felépülést és visszaerősödést segítő, előfizethető regenerációs program, videótár is helyet kapott az applikációban. 2020 decemberére a Császárvonal app a két platformon összesen 30 000 letöltést ért el, a projektet 2019 őszén Nekem Szól! egészségértés díjjal, a virtuális kiállításként is megtekinthető Hegmesék projektjüket pedig 2020-ban Richter Annáról elnevezett közönségdíjjal jutalmazták.

+ 1 példa külföldről: a Patrick és John Collison – és a Stripe

A jelenleg 95 milliárd dollárra becsült online fizetési szolgáltatást nyújtó vállalatot még 2010-ben, huszonévesen alapította Patrick és John Collison. Az ír testvérpár már tinédzser korában létrehozott egy startupot, amely Ebay-es kereskedőknek kínált szoftveres segítséget, így első millióikat e cég eladásából szerezték meg. A 2010-es években az online fizetési szolgáltatásokra kezdtek fókuszálni – ekkor hozták létre a Stipre-ot. Abban az időszakban egyáltalán nem volt még annyira megszokott az online fizetés, mint napjainkban, így azt mondhatjuk, hogy egy bőven kiaknázatlan területen kezdtek el valami egészen újat alkotni. Sikerüket a szerencsén kívül többek között e-kereskedelmi céggel való együttműködéseiknek, illetve ezen cégek gyors fejlődésének, valamint kisvállalkozók számára is könnyedén integrálható felhasználóbarát felületüknek köszönhetik. Az online fizetés piaca hasít – erre ráadásul a COVID-19 járvány is alaposan rátett – így a Collison-testvérek startupjának népszerűsége és profitabilitása várhatóan tovább fog növekedni.

Szeretnél Te is az informatikus startupperek és vállalkozók elitklubjához tartozni? Ha igen, akkor válaszd az egyetemi informatikai képzéseket! Az informatikai továbbtanulással kapcsolatos további információkért látogass el a programzdajovod.hu és a felvi.hu oldalra!