Frank Lucasra nem figyelt fel senki, míg a belváros egyik fekete főgengszterének hallgatag sofőrje volt.

Ám amikor főnöke váratlanul meghal, Frank kihasználja a hatalmi struktúrában keletkezett rést, és felépíti saját birodalmát, megteremti az Amerikai Álom saját személyére szabott verzióját. Zsenialitásának és szigorú üzleti etikájának köszönhetően ő lesz a belvárosi drogkereskedelem ura, tisztább és olcsóbb anyaggal árasztja el az utcákat. Lucas kijátssza a vezető szindikátusokat, és nem csak a megvesztegetések jól kiépített hálózatán keresztül uralja a várost, de ő lesz a legális társasági élet egyik szupersztárja is.

Richie Roberts a becsületes zsaru, akit a társai kinéznek maguk közül. Elég közel van az utcákhoz, hogy érezze a hatalmi viszonyok elmozdulását a kábítószeres alvilágban. Roberts meggyőződése, hogy valaki az ismert maffiacsaládok fölé került, és gyanítani kezdi, hogy egy fekete játékos bukkant fel a semmiből, és egyenesen a csúcsra tör.

Lucas és Roberts is szigorú erkölcsi kódex szerint él, ez különbözteti meg őket társaiktól, ettől lesznek mindketten magányos harcosok a törvény két oldalán. A két férfi sorsa összefonódik, ahogy egyre közeleg a leszámolás perce, amelyből csak az egyikük kerülhet ki győztesen.

színes feliratos amerikai krimi, 157 perc, 2007
16 éven aluliak számára nem ajánlott
DTS

rendező: Ridley Scott
forgatókönyvíró: Steven Zaillian
zeneszerző: Marc Streitenfeld
operatőr: Harris Savides
producer: Brian Grazer, Ridley Scott
vágó: Pietro Scalia

szereplő(k):
Denzel Washington (Frank Lucas)
Russell Crowe (Richie Roberts)
Cuba Gooding Jr. (Nicky Barnes)
Josh Brolin (Trupo)
RZA (Jones)
John Ortiz (Javy Rivera)
Lymari Nadal (Eva)
Yul Vazquez (Alphonse Abruzzo)

Bemutató dátuma: 2008. január 17. (Forgalmazó: UIP-Duna Film)

Forrás: port.hu