Ember a magasban (mozi)Az Ember a magasban lenyűgöző dokumentumfilm egy francia kötéltáncos, Philippe Petit elképesztő kis sétájáról a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen 1974-ben.

Aktív képAktív kép

A film kevésbé magáról a mutatványról, inkább az előkészületekről mesél: a hat évig tartó tervezésről Párizsban és New Yorkban, valamint a végrehajtáshoz összeállt különös kompániáról, köztük értetlen amerikaiakkal, gyanakvó franciákkal és egy szál ausztrállal, akit csak Ausztrálnak neveznek. Olyan, mintha egy rablás története lenne, feszült gengszterfilm kötéltánccal. Petit vérbeli bűnöző elme, WTC-akcióját hosszas megfigyelés előzte meg, társaival együtt iratokat hamisított hozzá, üzletembernek és munkásnak álcázta magát. Néhány megoldás a logisztikai problémákra akár a McGayverben is szerepelhetett volna: a kötél kifeszítéséhez szükséges kábelt például íjjal lőtték át a túloldalra.
James Marsh rendező nem csupán Petit-vel és bűntársaival készített interjúkat használ, de az eredeti filmfelvételek mellett szemcsés, fekete-fehér képsorokon rekonstruálja az ikertornyok között végbevitt elképesztő kalandot.

 színes feliratos amerikai-angol dokumentumfilm, 90 perc, 2008
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
Dolby Digital

rendező: James Marsh
zeneszerző: J. Ralph
operatőr: Igor Martinović
producer: Simon Chinn
vágó: Jinx Godfrey

szereplő:
Philippe Petit
Annie Allix
Jean-Louis Blondeau

Bemutató dátuma: 2009. május 14. (Forgalmazó: Budapest Film)

Forrás: