Che - Az argentin (mozi)Che Guevara neve negyven évvel halála után is élénken él a köztudatban, talán összes kortársánál pontosabban személyesíti meg a hatvanas évek forradalmi hangulatát. Világméretű márkanév lett, arcképe ott figyel minden sarkon: fiatal, jóképű és idealista, az elnyomottak bajnoka – egyfajta ikon, sokak álmainak, reményeinek megtestesítője.

Aktív képAktív kép

Életrajzi filmje két részből épül fel, egymásra vetítve Che pályafutásának két szakaszát: az első rész az 1955 és 1962 közötti eseményeket eleveníti fel, a küzdelmet Batista diktatúrája ellen, aprólékos részletességgel bemutatva azt a kimerítő gerillaháborút, amit Castro és Che Guevara a kubai vidéken folytatott, mielőtt dicsőségesen bevonultak Havannába.

„Soderbergh filmeposzát nem fűtik romantikus érzelmek, de forradalmi hév sem. Lehet, hogy Che a mai napig abszolút menőnek számít, a rendező hozzáállása azonban még nála is menőbb. Miközben a címszereplő és társproducer Benicio del Toro izzó szenvedélyt visz alakításába, Soderbergh törekvése inkább arra irányul, hogy felfedezze a forradalom rock-bálványának személyisége mélyén rejlő hidegfejű mérnököt.” (J. Hoberman)

 színes feliratos francia-spanyol-amerikai filmdráma, 126 perc, 2008
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Steven Soderbergh
forgatókönyvíró: Peter Buchman
zeneszerző: Alberto Iglesias
operatőr: Peter Andrews, Steven Soderbergh
producer: Benicio Del Toro, Laura Bickford
vágó: Pablo Zumárraga

szereplő(k):
Benicio Del Toro (Ernesto Che Guevara)
Demián Bichir (Fidel Castro)
Rodrigo Santoro (Raúl Castro)
Santiago Cabrera (Camilo Cienfuegos)
Julia Ormond (Lisa Howard)
Yul Vazquez (Alejandro Ramírez)
Jsu Garcia (Jorge Sotús)
Armando Riesco (Benigno)

Bemutató dátuma: 2009. június 4. (Forgalmazó: SPI és Fórum Hungary)

Forrás: