Karácsonyi történet (mozi)Vuillard-ék bonyolult család, tagjait egy régi tragédia sújtja. Évekkel ezelőtt Abelnek és Junonnak volt egy Joseph nevű gyermeke, aki azonban meghalt egy ritka genetikai betegség miatt. Junon nemrégiben megtudta, hogy ő is ugyanabban a kórban szenved.

Aktív képAktív kép

Egyetlen reménye, ha talál egy csontvelődonort a család tagjai, azaz felnőtt korú gyerekei közt. A legidősebb, Elizabeth a világtól elvonult drámaíró, Henri dühöngő alkoholista, Ivan, a legkisebb pedig a legérzéketlenebb mind közül. Karácsonykor összegyűlik a család – de megtalálja-e Junon a donorját köztük vagy kemoterápián kell átesnie? A múltat elsimítva és a jövőt tervezve mindenkiből felszínre törnek a személyes sérelmek.

„A Karácsonyi történet felvonultatja Franciaország legismertebb színészeit, akik élvezettel felelnek meg a Desplechin és Emmanuel Bourdieu forgatókönyve által támasztott kihívásoknak. A film az érzelmek magas fokára jut el, miközben elegánsan és visszafogottan meséli el történetét. A legmagasabb rendű filmkészítés iskolapéldája.” (Piers Handling)

 

színes, feliratos, francia vígjáték, 150 perc, 2008

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

 

rendező: Arnaud Desplechin

forgatókönyvíró: Arnaud Desplechin, Emmanuel Bourdieu

zeneszerző: Grégoire Hetzel

operatőr: Eric Gautier

producer: Pascal Caucheteux

vágó: Laurence Briaud

 

szereplő(k):

Catherine Deneuve (Junon)

Jean-Paul Roussillon (Abel)

Mathieu Amalric (Henri)

Emmanuelle Devos (Faunia)

Emile Berling (Paul)

Anne Consigny (Elizabeth)

 

Bemutató dátuma: 2009. december 24. (Forgalmazó: Szuez Film Kft.)

Forrás:

Melvil Poupaud (Ivan)