Budapest (mozi)José Costa (Leonardo Medeiros), a sikeres szellemíró éppen a Névtelen Írók Konferenciájáról tart hazafelé Isztambulból, amikor gépe kényszerleszállást hajt végre Budapesten. Megérkezésekor beleszeret a magyar nyelvbe, az egyetlen nyelvbe, amit még az ördög is tisztel. Bár Rióban felesége, Vanda (Giovanna Antonelli), egy éjjeli hírműsor bemondónője, és fia várja vissza, rá kell jönnie, hogy a házassága megromlott, egyre boldogtalanabb, végül magyarul kezd motyogni álmában.Aktív képAktív kép

Amikor pedig Costa egy sikeres munkája hatására, felesége beleszeret a feltételezett szerzőbe, csalódottnak és becsapottnak érzi magát, s elhatározza, hogy visszamegy Budapestre: megtalálni önmagát, és új történeteket írni.

Costa találkozik Krisztával (Hámori Gabriella) a harmincas, elvált és fiát, Pistit egyedül nevelő magyartanárral. Az ő szeretetével és támogatásával José Costából Kósta Zsozé lesz, magyarországi szellemíró, aki újra képes lesz mesteri értekezések, novellák, versek megírására.

A tükröződések útvesztőjében – két város, két nő, Borges és Gogol modorában – vajon Costa azt írja meg, amit átél, vagy azt éli át, amit ír? Vajon létező dolog a szerelem és a boldogság, vagy csak a könyvek, dalok, üres szavak tárgya?

 

színes, feliratos, magyar-brazil-portugál romantikus dráma, 113 perc, 2009

16 éven aluliak számára nem ajánlott

 

rendező: Walter Carvalho

író: Chico Buarque de Hollanda

forgatókönyvíró: Rita Buzzar

operatőr: Lula Carvalho

producer: Rita Buzzar

vágó: Pablo Ribeiro

 

szereplő(k):

Leonardo Medeiros (José Costa)

Hámori Gabriella (Kriszta)

Giovanna Antonelli (Vanda)

Ivo Canelas (Álvaro)

Bálint András

Balogh Andrea

Nicolau Breyner

Kálloy Molnár Péter

Puskás Tamás

Rajhona Ádám

 

Bemutató dátuma: 2010. május 13. (Forgalmazó: Mozinet)

Forrás: