A Görögkatolikus Egyházban idén november 15-én kezdődött a karácsonyt megelőző böjti időszak. A debreceni Istenszülő oltalma-főszékesegyházban különleges módon – elsőáldozással és bérmálással – indult a negyven nap.

Kocsis Fülöp metropolita a Szent Liturgián mondott beszédében a karácsonyt megelőző bűnbánati időszakról beszélt, amit Anyaszentegyházunk nagyszerű lehetőségként kínál föl nekünk.

Nem tudunk megérkezni igazán az ünnepre, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy lélekben is megérkezzünk

– mondta a főpásztor.

Minthogy a karácsony Krisztus Urunk megtestesülésének ünnepe, vagyis annak ünnepe, hogy a láthatatlan Isten láthatóvá, az elérhetetlen Isten elérhetővé, a megfoghatatlan Isten kézbe foghatóvá, csecsemővé teszi magát, tehát Isten testet vesz magára, ezért nekünk is készülnünk kell testileg is, nem csak lelkileg – mondta az érsek-metropolita. – Nem elég csupán fejben készülni, szépeket gondolni arról, hogy milyen is lesz majd a karácsony, hanem testi cselekedetekkel is hozzá kell járulni ehhez a készülethez. A görögkatolikusok számára csupán annyi az előírás, hogy szerdán és pénteken tartózkodniuk kell a húsételektől. De ez a legalapvetőbb előírás, nyilván érdemes ennél jóval többet is felajánlani.

Érdemes minden napra vállalni valamilyen lemondást, hogy az ünnephez vezető időszak minden egyes napja része legyen a készületnek. Akkor valóban minden nap egy lépéssel közelebb kerülünk az ünnephez. Így tudjuk felfogni igazán azt a titkot, hogy közénk szállt a teljesen lecsupaszított Isten, aki otthagyta istenségének dicsőségét, hogy velünk, földi halandókkal egyesülhessen.

Nekünk is ezt kell tennünk, levetni mindent, ami elválaszthat tőle, hogy mi is készek legyünk erre az egyesülésre.

Azért is fontos ez, mert nagyon sok minden elválaszt minket Istentől. Ha szeretnénk közeledni hozzá, akkor ezektől az akadályoktól meg kell szabadulni – világított rá Kocsis Fülöp metropolita.

Nagy Szent Makariosz szavaival élve az imádság olyan, mint egy tiszta tó, amihez úgy tudunk eljutni, ha a körbevevő nádat, sást, mocsarat leküzdjük. Lehet, hogy ez kellemetlen, hiszen nem könnyű kiirtani a sok gizgazt, ami elválaszt attól a tiszta tótól. Sok ilyen gizgaz van az életünkben, amit el kell távolítani – fogalmazott a főpásztor.

Ha le tudunk mondani kisebb vagy nagyobb dolgokról, akkor ezeken keresztül meg tudunk tisztulni, hogy odaérkezhessünk a karácsony tiszta, tündöklő ünnepéhez.

Bővebben: https://www.magyarkurir.hu/hirek/hiaba-erkezik-meg-karacsony-keszulet-nelkul-mi-nem-erkezunk-meg-az-unnepre

Forrás: www.magyarkurir.hu