Nem minden szülő tudja, hogyan kell a gyereknek nemet mondani úgy, hogy azt a gyerek megértse. Dr. Komarovski a következőket ajánlja a fiatal szülőknek

 

A “Nem” egy különleges szó

Ha sokszor fogod mondani a gyereknek a nem szót, akkor egy idő után már nem fog reagálni rá, minél kevesebbet mondod annál nagyobb ereje van ennek a szónak.
Próbáljuk meg csökkenteni a tilalmat pl. úgy, hogy ne férjen hozzá a gyerek a gyógyszerekhez, az elektromos dolgokhoz és más olyan dologhoz ami nem neki való.

Kerüljük az olyan üzleteket ahol játékok vannak, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy tudunk a gyereknek valamit vásárolni.

Ha mégis nemet kell mondjunk

A pszichológusok szerint még a felnőtt emberek agya is nehezen fogja fel az olyan üzeneteket amelyek nemmel kezdődnek, nem szabad, ne csináld ezt. Akkor mit várunk egy gyerektől?

Ahelyett, hogy azt mondjuk a gyereknek ne fogd meg a kést, mondjuk azt, hogy tedd a kést a helyére, vagy ahelyett, hogy ne járj mezítláb mondjuk azt, hogy vegyél fel cipőt.

A tilalom akkor működik, ha meg van magyarázva

A magyarázat világos kell legyen a gyerek számára, semmi értelme nincs azt mondani a gyereknek, hogy ne vegye a játékokat a szájába, mert tele vannak bacilussal, úgysem érti meg.

Elég, ha azt mondjuk, hogy volt már olyan eset a családban, hogy aki ilyet csinált annak fájt a hasa vagy nézzünk meg egy ezzel a témával kapcsolatos rajzfilmet együtt.

Hogyan tereljük el a figyelmet

Ezt úgy oldhatjuk, meg hogy más alternatívát ajánlunk fel a gyereknek. Ha a gyerek a falra rajzol akkor ragasszunk a falra egy darab papírt amire rajzolhat vagy, ha a madarakat kővel dobálja akkor adjunk a gyereknek egy darab kenyeret és mondjuk el neki, hogy azzal etesse őket.

A NEM az NEMET jelent

Ha tegnap nem ehetett a gyerek cukorkát és ma már ehet, akkor azt fogja gondolni, hogy a tiltásoknak nincs értelme. Ezért mielőtt valamit megtiltunk a gyereknek legyünk biztosak abban, hogy a közeljövőben is tiltva lesz az adott dolog.

Ugyanakkor a tiltásokat meg kell beszélnünk a család többi tagjával is, hogy ne járjunk úgy, hogy a nagymama azt mondja a gyereknek, hogy ehetsz csokit amikor nem látja az anyukád.

A mi családunkban nem szokás az ilyesmi

Ez a kijelentés hasznos lehet a gyerek számára, a mi családunkban nincs kiabálás, a mi családunk nem vesz üdítőt! A lényeg az, hogy ezek a kijelentések igazak legyenek a való életben is.

Ne tiltsuk meg az érzelmeket

Ugyanúgy mint a felnőtteknek a gyereknek is joga van az érzelmek kifejezésére, ezért ne azt mondjuk a gyereknek, hogy ne sírj, hanem inkább mondjuk azt, hogy tudom, hogy ez most rosszul esik neked, de a könnyek nem segítenek.

Nem is olyan nehéz a gyereknek nemet mondani csak tudnunk kell, hogyan mondjuk.

Bővebben: https://bidista.com/hogyan-mondjunk-nemet-a-gyereknek-ugy-hogy-meg-is-ertse-bolcs-tanacsok-minden-szulonek/

Forrás: bidista.com