Az OKJ-s képzések teljes kifutási ideje 2020. december 31., de szeptember 1-jétől már a Szakmajegyzékben található alapszakmákat oktatják majd a felnőttképzésekben. Mutatjuk, hogy a továbbfejlesztett szakképzési rendszerben milyen szakmák közül válogathattok.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) 759 szakmája helyett a Szakmajegyzék 174 alapszakmáját oktatják majd a felnőttképzésekben. Fontos, hogy a Szakmajegyzékben szereplő szakmák elvégzésére 2021-től kizárólag iskolai rendszerű oktatásban lesz lehetőség. Ebben a formában két szakma megszerzése azonban továbbra is ingyenes. A felnőttoktatásban pedig változatlanul megmarad a nappali rendszer mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.

Hol nézhetitek meg az alapszakmákat?

Az alapszakmákról szóló tájékoztatóban 25 ágazatról, és azon belül 174 szakmáról olvashattok röviden. Miden ágazatnál megnézhetitek, hogy milyen választható képzéseket indítanak az ötéves technikumi, illetve hároméves szakképzőiskolai rendszerben. Itt megtaláljátok a szakmák leírását, valamint a képzés idejét és az elvárt kompetenciákat.

Bővebben: http://eduline.hu/felnottkepzes/20200617_alapszakmak

Forrás: eduline.hu