„Egy hét a kedvencemmel” címmel alkotói pályázatot hirdet óvodásoknak és iskolásoknak a zöld tárca.
A pályázatban a gyermekek és a diákok a legkülönfélébb technikai megoldásokkal mutathatják be, mit jelent számukra a kedvenc háziállatuk, és milyen élményekkel gazdagodnak a velük eltöltött idő alatt. Az óvodások többek között vízfestékkel, temperával, olajfestékkel, filctollal, zsírkrétával, sóliszttel dolgozhatnak, az iskolások képregény, fotóalbum, fotómontázs, videó és blog készítésével pályázhatnak.

A karácsonyi szünet előtt egy izgalmas versenyre hívja az óvodákat és az iskolákat Dr. Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára. „Egy hét a kedvencemmel” a címe annak a pályázatnak, melyre óvodások és iskolások jelentkezhetnek 2009. január 30-ig. A pályázatban a legkülönbözőbb technikák felhasználásával kell a gyerekeknek és a diákoknak bemutatniuk, mit jelent számukra a kedvenc háziállatuk, milyen a velük töltött idő, mit jelent számukra a felelős állattartás, kedvencükről való gondoskodás. Azok a tanulók is részt vehetnek a pályázaton, akiknek nincs háziállatuk, ők a képzeletbeli kedvencet mutathatják be.

„Becslések szerint átlagosan 20 percenként pusztul ki egy növény vagy állatfaj a Földön, ezért fontos, hogy a gyermekek tudják, vigyázni kell a természetben az állatokra, növényekre, spórolni kell a vízzel, óvni kell a környezeti értékeket. Fontos az is, hogy megértsék, mekkora felelősséggel jár, ha egy állat már nem az eredeti élőhelyen, hanem az ember környezetében, annak felügyelete alatt él, hiszen egész élete, jóléte gazdája tudásától, hozzáállásától és kötelességtudatától függ. Fontos, hogy lássák, miként kapcsolódik kedvenceik sorsa össze vadon élő társaikéval, ez a helyzetük segíti, vagy éppen hátráltatja a fajok megmentéséért folytatott törekvéseket. A környezetügy stratégiájában kiemelt helyet foglal el a szemléletformálás, illetve a környezettudatosság erősítése.  Kiemelten fontos, hogy minden korosztály élményekre és tapasztalatokra épített tanulási környezet kialakításával környezeti nevelésben részesüljön” – hirdeti a környezettudatos oktatásért felelős államtitkár.

Az óvodások a rajztól a gyurmáig bármivel nevezhetnek, a pályázatok készülhetnek többek között vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, zsírkréta, sóliszt, gyurma, felhasználásával. Az alsós és felsős diákok pedig rajzolhatnak, képregényt, fotóalbumot, fotómontázst, videót, naplót, sőt még akár internetes naplót is készíthetnek. A beérkező alkotásokat szakmai zsűri értékeli, az eredményhirdetés várhatóan 2009 tavaszán lesz.

A pályázaton az egyéni teljesítmény mellett a kollektív aktivitást is díjazza a minisztérium, a legtöbb és legötletesebb pályamunkát beküldő óvoda egy százezer forintos környezeti neveléshez kapcsolódó készségfejlesztő csomagot kap, a legaktívabb iskolák pedig összesen egymillió négyszázezer forint értékű fásítási és növényültetési utalványt nyerhetnek. A legjobban szereplő osztályokat osztálykirándulással, barlangtúrával, illetve állatkert és nemzeti parki látogatással díjazza a tárca.  Az egyéni verseny győztesei nemzeti parki családi hétvégét, kalandbarlangászatot, illetve állatkerti és parlamenti látogatást nyerhetnek.

A minisztérium honlapján a mostani, legújabb felhívás mellett, a már korábban meghirdetett pályázati kiírások (Zöld Óvoda cím, Ökoiskola cím, Duna Ismerettár) is megtalálhatók, ezekre folyamatosan lehet jelentkezni. Hamarosan pedig megjelenik a minisztérium honlapján az a több korosztálynak szóló környezeti nevelési oktatócsomag is, amely többek között a természet-, és környezetvédelemmel, illetve ezen belül az állatvédelemmel is foglalkozik, így az óvónők és a  pedagógusok egy bemutató óra keretében ismertethetik meg a gyerekekkel az állatokkal való helyes bánásmód legfontosabb tudnivalóit, hogy a felnövő generáció tisztelje, szeresse és óvja az állatvilágot.

Az „Egy hét a kedvencemmel” című pályázat megszületését a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Nyírerdő Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., az ÖKO-Pannon Kht., valamint az Európa Non-profit Közhasznú Kft. támogatta.

A teljes pályázat a http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=316, illetve a http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=317 oldalról tölthető le.

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, hasznoshirek.hu