51. Országos néprajzi gyűjtőpályázatA Néprajzi Múzeum 51. alkalommal hirdeti meg az Országos néprajzi gyűjtőpályázatot, amelyen különösen számítunk a diákok pályázataira. A Néprajzi Múzeum honlapjáról (www.neprajz.hu) letölthető kiírás részletesen tárgyalja a pályázati témákat, feltételeket, díjakat.

A tág témák között mindenki megtalálhatja a számára leginkább érdekeset, vagy akár a már meglévő témáját könnyen besorolhatja. A Néprajzi Múzeum kifejezetten törekszik arra, hogy a hagyományos néprajzi-helytörténeti jellegű témák és megközelítések mellett a jelenkor kutatásának, dokumentálásának fontosságára is felhívja a figyelmet. Ebben partnereket leginkább a fiatal pályázók személyében remélünk, akik fokozattan nyitottak mai környezetük, életük jelenségeinek a számbavételére. Így lehetőség nyílik akár egy gördeszkás vagy bringás közösség működésének, kulturális sajátosságainak, tárgykészletének leírására. Vagy éppen a kollégiumi mindennapok, az ott kialakult közösségi szokásokat összefoglalni. Lehet a sporthorgászat, egy mai gyerekszoba tárgyait, vagy pedig egy fiatal hátizsákjának tárgyi tartalmát bemutatni.

Az itt felsorolt példák mellett természetesen még számos hagyományos és kortárs jelenséget és szokást is be lehet mutatni. Biztatunk minden fiatalt, hogy érdeklődési körének témájában bátran pályázzon!

A pályázatok benyújtási határideje: 2010. szeptember 22.