A Holokauszt Emlékközpont és a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum (United States Holocaust Memorial Museum), az International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research nemzetközi szervezet és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatásával pályázatot hirdet nemzetközi holokauszt-oktatási szakértő képzésen való részvételre.

 

A pályázatok beadási határideje: 2010. augusztus 21.

A programra pályázhatnak: pedagógiai szakértők, egyetemi oktatók, tananyagfejlesztők, oktatási szaktanácsadók, pedagógiai kutatók, pedagógiai szakmai szolgáltató intézmények munkatársai, szakmai munkaközösségek vezetői, tanártovábbképzésben dolgozók, multiplikátorok, múzeumpedagógusok, vezető tanárok, pedagógiai műhelyek szakemberei.

A programra határon túli magyar szakemberek jelentkezését is várjuk! A képzés nyelve magyar és angol (szinkrontolmácsolást biztosítunk)! A pályázatok beadási határideje: 2010. augusztus 21., 24.00 óra

A program célja:

Egyéves programunk célja, hogy olyan magasan kvalifikált és elkötelezett szakértőket képezzünk, akik kreatív, magas színvonalú és innovatív pedagógiai projektek kidolgozására és terjesztésére képesek. Szakértőink, megszerzett tudásukat átadva, hosszú távon segítik a holokausztoktatás integrálását az általános nevelési folyamatba, ezáltal erősítik a civil attitűd, a társadalom problémáit felvállaló és azok megoldásában aktívan résztvevő polgári viselkedésmód kialakulását és elterjedését, az interkulturális társadalmat, a sokszínűséget és a másságot értéknek tekintő pozitív gondolkodás elindítását. A program során lehetőséget nyújtunk a projekt management és a kommunikáció alapeszközeinek elsajátítására is.

A program időtartama: 2010. szeptember 1. – 2011. május 31.

A szakértő képzési program öt elemből áll:
– hatnapos, Budapest környéki intenzív tréning
– önálló projekt kidolgozása
– négynapos tanulmányút, holokauszt emlékhelyek meglátogatása
– 3000 szavas rövid esszé megírása előre megadott témában
– záró-konferencia.

A programon való részvétel ingyenes.

Az egyes programelemek során a résztvevők szállás- és étkezési költségeit (4 csillagos wellness szálloda színvonalon) fedezzük, a képzési programban a résztvevőket a szakma nemzetközileg elismert külföldi és hazai képviselői oktatják. A résztvevők minőségi pihenésre, kikapcsolódásra és ingyenes kulturális programokon való részvételre is lehetőséget kapnak. Angol nyelv ismerete előny, de nem feltétel, a külföldi előadók esetében szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A program támogatói: Holokauszt Emlékközpont 1094 Budapest, Páva u. 39., Tel:+36-1-455-33-33 , Fax:+36-1-455-33-99 e-mail:oktatars@hdke.hu web: www.oktatars.hdke.hu

A program

1. elem: 2010. november 2. – november 7.
Hatnapos, bentlakásos, komplex intenzív képzés, melynek során vezető történészek, oktatók és egyéb szakemberek tartanak előadásokat, beszélgetéseket és más foglalkozásokat a program résztvevőinek. A képzés helyszíne egy Budapest környéki négy csillagos wellness hotel, illetve a Holokauszt Emlékközpont és a Közép-európai Egyetem.
2. elem: 2010. október 1. – 2011. május 31.
Önálló oktatási projekt kidolgozása és elindítása. A résztvevők a részvétellel egyidejűleg vállalják a kidolgozott projekt megvalósítását és terjesztését a program lezárását követő időszakban is.
3. elem: 2011. március 12. – 15.
Négynapos tanulmányút holokauszt emlékhelyekre, előadókkal.
4. elem: 2011. április 30.
Rövid esszé beadása, előre megadott témában. Az esszé megírásához szakirodalmat és konzultációs lehetőséget biztosítunk.
5.elem: 2011. május vége
Programzáró konferencia, projektek bemutatása, esszé leadása.

Részvételi feltétel mind az öt programelem teljesítése, az intenzív képzésen és a tanulmányúton való teljes és folyamatos jelenlét.

FONTOS: Elsősorban olyan pályázók jelentkezését várjuk, akik munkakörükből adódóan a képzésen megszerzett tudásukat nem csak közvetlenül általános és/vagy középiskolai diákoknak, hanem más oktatóknak (egyetemi diákoknak, jövendőbeli oktatóknak) adják tovább saját projektjeik által, illetve tananyag-írásban és/vagy pedagógiai továbbképző programok szervezésében érdekeltek! A programon való részvétel feltétele a fentiek hitelt érdemlő igazolása.
A programban való részvételre kiválasztottak közül a legjobban teljesítők további ingyenes tanulmány- és kutatóprogramokban való részvételre kaphatnak lehetőséget az Egyesült Államokban és/vagy Európában.

Részletes program-ismertető, jelentkezési lehetőség és további információ:
www.oktatars.hdke.hu

A weboldal 2010. július 10-től elérhető, pályázatokat feltölteni 2010. július 20-tól lehet.

 

www.sff.hu