A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fotópályázatot hirdet „A Bükki Nemzeti Park” című fotóalbumban történő megjelenésre. Olyan képeket várunk, amelyek az alábbi tematika szerint bemutatják a Bükk hegységben található természeti és kulturális örökséget, a karakteres tájrészleteket, e vidék különös és egyedi értékeit, az itt élő, az itt munkálkodó emberek életét.

 

Beérkezési határidő: 2010. szeptember 15.

A fotóalbum tematikája (25 témakör):

Természeti örökség

1. Földtani-természetföldrajzi témájú fotók

2. Karszt témájú fotók (barlangok, felszíni karsztformák)
3. Vizek (források, patakok, tavak)
4. A növényvilágot bemutató fotók (fajok, társulások)
5. Erdőrezervátumok
6. A Bükk állatvilága (fajok, élőhelyek)
7. Természetvédelem (aktív természetvédelmi tevékenység, védett fajok, kezelési tevékenységek, fajmegőrzési programok stb.)

Ember a Bükkben

8. Őskőkori kultúrák nyomai („ősemberbarlangok”)
9. Régészeti vonatkozású helyszínek, műemlékek (pl. földvárak, erődített őskori telepek, várak, kolostorok)
10. Utak a Bükkben (középkori utak, kisvasutak, zarándokutak, turistautak stb.)
11. Erdőgazdálkodás és erdei iparok (ipari műemlékek)
12. Természetjárás, ökoturizmus, aktív turizmus

Tájak, tájrészletek

13. Az „Óriások asztala” – a Bükk-fennsík (Nagy-fennsík)
14. A „Kövek vonulata”
15. A Bél-kő
16. A Garadna völgye és a Kis-fennsík
17. Szurdokvölgyek, mészkőszirtek – Északi-Bükk
18. Vulkanitok – Délnyugati-Bükk (Szarvaskő környéke)
19. A „kisgyőri Galyák” – Délkeleti-Bükk
20. A Hór-völgy
21. Tufasziklák, „kaptárkövek” – Bükkalja (kőkultúra)

Egyéb

22. Évszakok a Bükkben
23. Légifotók
24. Archív fotók
25. Hangulatok

Elsősorban a Bükk hegység értékeinek bemutatása, dokumentálása a célunk, ezért a zsűri a művészi kompozíción túl, elsősorban a bemutatott téma informatív (tájékoztató, ismeretközlő, dokumentatív, didaktív) jellegét veszi figyelembe.

A pályázaton az vehet részt, aki a pályázati feltételeket elfogadja.
A beküldés feltételei, lehetőségei, és a pályázatok elbírálása

1. A pályaművek lehetnek digitális fotók, vagy hagyományos technikával készült és utólag digitalizált (beszkennelt) felvételek. Csak manipulálatlan képeket fogadunk el. (Nem számít manipulálásnak a kép 25%-nál kisebb mértékű megvágása, a teljes képet érintő, kismértékű színkorrekció, a színes felvétel fekete-fehérré alakítása és a szkennelési/digitalizálási hibák retusálása.)
2. A beadható képek száma: szerzőként maximum 10 db. Képsorozatokat is elfogadunk. Például a 22. tematika (Évszakok a Bükkben) esetében ugyanazon tájrészletet különböző évszakban bemutató felvételeket sorozatba lehet rendezni. Egy sorozat – amely maximum négy képből állhat – egy képnek számít.)
3. A pályázók a digitális felvételeiket a BNP által létrehozott képfeltöltő webes felületen tölthetik fel 2010. július 15-től szeptember 15-ig. A képfeltöltő a www.bnpi.turul-lab.org (a www. előtag fontos!) URL-en érhető el. Első lépésként a kezdőlap alján található „Jelentkezés” űrlapot töltse ki, majd a jelentkezést követően a jobb oldalt lépjen be a megadott e-mail, jelszó párossal. A képeket a „Kép feltöltése” menüpont alatt lehet feltölteni. Kérjük, hogy a pontos kategóriák kiválasztásához használják a kiírásban szereplő, magyarázattal ellátott kategórialistát! A kategória kiválasztása, a cím és a kép pontos megnevezésének/leírásának megadása kötelező: a kép által ábrázolt növény, állat, társulás, tájrészlet, földtani képződmény, kultúrtörténeti érték pontos megnevezése, szükség szerint leírása.
4. A feltöltendő képeknek a következő feltételeknek kell megfelelnie:
– A kép kiterjesztése JPEG (.jpg, .jpeg, .JPG, .JPEG)
– A kép mérete nem több 10 MB-nál
– Fekvő képnél a szélesség maximum 1400 pixel lehet
– Álló képnél a szélesség maximum 1000 pixel lehet
Feltöltésnél a kép neve nem számít, mivel azt automatikusan átnevezzük. A feltöltött képeket a „Kezdőlapon” (Galéria) lehet ellenőrizni, és a feltöltést követő 3. napig lehet törölni. A feltöltött képeket csak a feltöltő és a zsűri láthatja. A zsűri tagok csak a kép adatait láthatják, a feltöltőkét nem.
A képfeltöltő felületen lévő Nyilatkozat elfogadása (kipipálása) a jelentkezés feltétele.
5. Ha a képeket a pályázó CD-n küldi be, pályázati anyagát a következő címre várjuk: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3304 Eger, Sánc u. 6. (A borítékra írják rá: „Fotóalbum”.) Ebben az esetben egy külön file-ben kérjük feltüntetni a képek listáját: a képek sorszámát követően szerepeljen a kép címe, valamint a kép által ábrázolt növény, állat, társulás, tájrészlet, földtani képződmény, kultúrtörténeti érték pontos megnevezése, szükség szerint leírása. A CD-n történő jelentkezés esetén jelentkezési adatlapot és nyilatkozatot kell csatolni (letölthető a www.bnpi.hu honlapról), amely tartalmazza a pályázó nevét, címét, telefonszámát.
6. Az előzsűrizést követően a második fordulóhoz digitális formában, (digitálisan feldolgozva, tif-formátumban, A3-as méretre vonatkoztatott 300 dpi-s méretben nyomdaelőkészített minőségben) vagy dia formában kérjük be a képeket. Dia esetén a BNPI alvállalkozója végzi a képek nyomdai előkészítését. A nyertesek postai úton, CD-n juttassák el az elektronikus képeket, valamint a diákat.
7. A pályaművek elbírálását természetfotósok, természetvédelmi szakemberek, pedagógusok végzik. A legjobbnak ítélt képeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság „A Bükki Nemzeti Park” című fotóalbumban jelenteti meg, valamint a természeti és kulturális örökség megismertetését, bemutatását és ezen értékek megőrzését szolgáló kiadványaiban, honlapján külön díjazás nélkül felhasználja, továbbá a fotókból rendezett kiállításon bemutatja. A zsűri által kiválasztott képek felhasználói joga a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot illeti meg.
8. Az albumban történő megjelenésre elfogadott képek készítői képenként/sorozatonként 20.000 Ft-ot, valamint az elkészült fotóalbumot, továbbá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványcsomagját kapják meg.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a „Nyilatkozat” elfogadásának/kitöltésének hiánya a pályázat automatikus kizárását vonja maga után.

A pályázatkírás PDF formátumban letölthető innen

További információ kérhető: Baráz Csaba (eger.barazcsaba@gmail.com) Beérkezési határidő: 2010. szeptember 15.

 

www.sff.hu