A Glaxosmithkline Kft, az Egészséges Településekért Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt közös pályázati kiírása hátrányos helyzetű kistérségekben lévő alapfokú és középfokú oktatási intézmények számára

A GSK célja, hogy felhívja a figyelmet az egyén felelősségére a méhnyakrák megelőzésében, tájékoztatást nyújtson annak lehetőségeiről, és elérhetővé tegye vakcináját olyanok számára is, akiknek amúgy erre nem lenne lehetősége.

Az Egészséges Településekért Alapítvány hosszú távú célja, hogy elősegítse a kisközösségekben élő emberek életminőségének, egészségének javulását.

A Vöröskereszt célja, hogy tevékenységével elősegítse a társadalom egészségvédelmét szolgáló kezdeményezések célhoz juttatását, az egészséges szemléletmód kialakítását.

A közös pályázat tartalma:
A Pályázatra meghívott alap-, és középfokú oktatási intézmények pályázatot nyújthatnak be a mellékelt adatlap kitöltésével. A pályázat nyertesei a pályázatukban megjelölt számú Cervarix méhnyakrák elleni védőoltás vakcinát kapnak támogatásul az intézményben tanuló 10-14 éves leányok számára. A GSK Magyarország és a Vöröskereszt biztosítja az oltóanyag szakszerű eljuttatását a nyertes intézmény által megjelölt orvoshoz, aki az oltásokat beadja a leányoknak. Ez az oltás 3 részből áll. Az első oltás beadását követően 1 illetve 6 hónap múlva emlékeztető oltásokat kell adni. Az oltástól várható védelem csak mindhárom oltóanyag beadása után épül ki.

A pályázatra meghívottak köre: 5000 fő lakosságszám alatti, hátrányos és leghátrányosabb helyzetű települések (a 311/2007. (XI.17.) Korm. Rendelet 2. sz melléklete szerint) alap-, és középfokú oktatási intézményei.

A pályázat benyújtása:

A pályázatra előzetes szándéknyilatkozat leadásával lehet jelentkezni, amelyet az Alapítvány címére kell eljuttatni. (Egészséges Településekért Alapítvány, 1055 Budapest, Szalay u. 4.)


A szándéknyilatkozatok postára adásának határideje: 2008. június 6.

A kitöltött pályázatok beadása folyamatos, a végső beadási határidő: 2008. október 17.

A kitöltött pályázati adatlapokat postai úton és e-mailben is el kell juttatni Alapítványunkhoz. A pályázatokat a fenti posta címen, illetve az oltas@egeszsegterv.hu e-mail címen várjuk „Együtt a méhnyakrák ellen” címmel.


A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha:
  • a pályázó intézményben aktív egészségfejlesztési tevékenység folyik, és/vagy
  • a pályázó intézményben zajló vagy tervezett tevékenységekben szerepet játszik az esélyegyenlőség (ennek meghatározása a 2003. évi CXXV. törvény 8. §-n alapul)
A pályázat nyerteseit a GSK, az Egészséges Településekért Alapítvány és a Vöröskereszt szakértői az általuk meghatározott, egységes elbírálási szempontok alapján választják ki.

Várható eredményhirdetés: 2008. november 28.

Az elnyert vakcinák átadásának feltétele, hogy az intézményben tanuló minden, a pályázatban érintett lány szülőjének/gondviselőjének beleegyező nyilatkozatát csatolni kell a pályázati szerződés mellé (formanyomtatvány mellékelve), valamint a vakcinát beadó oltóorvos együttműködési nyilatkozatát.

Az első oltások beadásának időpontja: 2009. január

Értékelés, beszámoló:
Beszámoló adatlapon az oltást beadó orvosnak igazolnia kell, hogy az oltást mindhárom szükséges alkalommal beadta, illetve az oltást kapó aláírásával tanúsítja, hogy az oltást megkapta.
A kitöltött adatlapokat 2009. augusztus 1-ig kell eljuttatni az Egészséges Településekért Alapítványhoz.

A pályázatot kiírók fenntartják maguknak a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek minősítsék, illetve arra is, hogy az általuk meghatározott számú nyertest hirdessenek.

A pályázati kiírás és adatlap a GSK www.gsk.hu vagy az alapítvány www.egeszsegterv.hu című honlapjáról is letölthető.