Szeptember 30-án majd félszáz felnőtt és több tucat gyerek pillanthatott be Ózd egyik legizgalmasabb, innovatív fejlesztésének, a Digitális Erőműnek kulisszái mögé.

A város ipari területén létesülő kutatási-fejlesztési-módszertani központ várhatóan 2016 januárjában kezdi meg működését. Az egykori gyárépület teljes tetőszerkezete megújult, lezárult a közműkiváltás,  és a szerkezetépítő munkák hamarosan befejeződnek; a jelenleg 70%-os készültségi fokon álló építkezés november végén zárul. A projekt és a város vezetőinek jelenlétében tartott bejárás mellett rajzversenyre és a fejlesztés különféle funkcióinak ismertetésére került sor.
Riz Gábor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő arról beszélt, milyen hatással lehet a turizmusra és általában a város életére a hajdani kohászati üzem területén összesen 1,927 milliárd forintból megvalósuló beruházás. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) égisze alatt az egykori erőmű megújuló épülete több funkciót is ellát majd.
A kutatási-fejlesztési-módszertani központ egyik legfőbb terméke a „Digipédia” névre keresztelt oktatási alkalmazás lesz. A MaNDA főigazgatója, Lovas Lajos által bemutatott program több elektronikus eszközön is működik majd, és segítségével okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is elérhetővé válik az a több ezer dokumentum – filmek, hanganyagok, szöveges és képi emlékek –, amelyeket a MaNDA munkatársai digitalizálnak. Ez a kulturális adatbázis egyfajta virtuális múzeumként működik majd: a közgyűjtemények dokumentumai, ismertetők, leírások mellett 3D-s modellekkel is – azaz a speciális szempontok alapján böngésző érdeklődő akár kinagyítva, közelebbről is megtekinthet egyes tárgyakat. A program  több műveltségterületen és évfolyamon hasznosítható alkalmazásait tanárok és diákok egyaránt beépíthetik a tananyagba.
A modern építészet high-tech megoldásait alkalmazó fejlesztés nyomán az ipari műemlék több új funkciót kap. Míg az emeleten egy Módszertani Központ létesül irodákkal, korszerű oktatási stúdiókkal és konferenciateremmel – ez lesz a tananyagfejlesztés, a digitalizációs munka, a személyes és online képzések bázisa –, a földszinten az eredeti berendezési tárgyak miatt is különleges hangulatú közösségi tér kerül kialakításra, az épület alagsorában pedig a Digitális Kárpát-medence című kiállítás kap helyet.
Ez utóbbi majd egy évszázad mozgóképes kultúrkincséből válogat majd, hogy illusztrálja a  napjainkig ívelő történelem nevezetes mozzanatait. E kiállításhoz kapcsolódóan a MaNDA rajz- és kisfilmpályázatot írt ki, melyet utóbb november 4-ig meghosszabbítottak, és a pályázók körét is bővítették. A rajzpályázatra ovisok, alsósok és immár felsősök is nevezhetnek, egyénileg vagy csoportosan; kisfilmmel pedig alsó és felső tagozatosok a 12. évfolyamig bezárólag. További információk a Digitális Erőmű Facebook-oldalán, ahol nemrég nyereményjáték is indult, érdemes bekukkantani.