Élete legnagyobb sikerét érte el, történelmet írt Talmácsi Gábor a gyorsasági motoros világbajnokság zárófutamán Valenciában. Rosszul rajtolt, de egy kör alatt a negyedik helyről ismét az élre került, miután tökéletesen előzött. Csapattársa, egyben legnagyobb ellenfele, Hector Faubel utolérte, többször is megelőzte, hatalmas csatát vívtak, a motorjuk is összeért. Az utolsó métereken átadta az első helyet, de a pontversenybeli első helyét nem fenyegette veszély. Faubelt nem tartotta túl korrektnek.

A gyorsasági motoros világbajnokság két géposztályában már bajnokot avattak, csak a legkisebbeknél, a nyolcadlitereseknél nem volt meg a zárófutam előtt az idei legjobb. A végső sikerre a legnagyobb esélye a pontversenyben tíz ponttal vezető Talmácsi Gábornak volt, még akkor is, ha legnagyobb üldözője, Hector Faubel hazai pályán versenyzett is.

Talmácsi a pénteki edzésen a második helyen végzett, Faubel akkor tizennégy századdal gyorsabb volt, szombaton viszont a spanyol nem tudott javítani eredményén, nem úgy, mint a magyar, aki lefaragott eredményéből, és megdöntötte a pályarekordot.

Az Aspar csapat fair viszonyokat ígért, és ezt nemcsak szimpatikus szövegnek szánták, hanem az edzések ezt igazolták. A vasárnapi bemelegítésen is négy tizeddel volt gyorsabb Faubelnél Talmácsi.

"Nem könnyű a helyzet, van rajtam nyomás, de nem elképesztően nagy. Azt hiszem, Hectoron nagyobb van" – mondta a huszonnégy körös futam előtt Talmácsi.

1. kör: Talmácsi miután beállt, szokása szerint megérintette az aszfaltot. Az idén többször rosszul rajtolt, ezért külön gyakorolta is, de most sem sikerült jól, mert az első kanyarban visszaesett a negyedik helyre. Espargaro, Nieto és Smith jött be elé, Faubel ugyanakkor a nyolcadik helyre esett vissza.

2. kör: Faubel feljebb lépett, az ötödik helyre, Talmácsi pedig a célegyenes végén a második helyre lépett előre, a következő balkanyarban pedig már az élre került, kifékezte Espargarót. Felmérte a képességeket, és határozottan előzött. Faubel is nagyon húzza a gázt, a harmadik helyre jött fel.

3. kör: Talmácsi kezd meglógni, Faubel igyekszik vele a lépést tartani, megelőzte Nietót, így már a második.

4. kör: Egy másodperces előnnyel kezdte a kört Talmácsi – általában egy tizeddel gyorsabb üldözőjénél -, ő a leggyorsabb, a többiek csak a hátát látják.
A verseny képei

5. kör: Faubel a verseny alatt először volt gyorsabb Talmánál, Pesek felzárkózott a harmadik helyre.

6. kör: Faubel hat tizedre csökkentette hátrányát, övé a leggyorsabb kör is.

7-8. kör: Faubel utolérte Talmácsit, a harmadik helyezettel szemben viszont több mint három és fél másodperc az előnyük.

9. kör: Faubel megelőzte Talmácsit, aztán visszanézett, kiesett a ritmusból, ezt kihasználta a magyar, és visszaszerezte az első helyet.

10. kör: Faubel a célegyenes végén nagyon keményen ráhúzott Talmácsira, kicsit ki is billentette a ritmusból, érintették is egymást, nem volt veszélytelen manőver. Talmácsi pár száz méter után megint visszavette az első helyet, nem hagyta magát.

12. kör: Szokásos forgatókönyv, Faubel a célegyenes végén előzött, Talmácsi a következő balkanyarban újra vissszavette az első helyet. Pár kanyar múlva Faubel nagyon keményen beszúrt Talma mellé, és előzött. Két kanyar múlva Talma ugyanilyen harciasan vette vissza a vezetést. A pároscsata szinte méterről méterre változott, mígnem egyszer Faubel kiesett a ritmusból, elfékezte magát, és a magyar levegőhöz jutott.

13-14. kör: Az üldöző boly szűkíti a különbséget – két másodperc körül vannak -, Talma a leggyorsabb kört futotta, fél másodperces előnyre tett szert.

15-16. kör: Faubel újra Talmácsi nyakára zárkózott fel.

17-18. kör: Faubel egyelőre nem próbálkozott előzéssel, de ez alighanem csak idő kérdése. Gadea annak ellenére, hogy az elején kiszélesítette a pályát, már a harmadik.

19. kör: Faubel kibújt a szélárnyékból és újra megelőzte Talmát, aki a következő kanyarban ismét visszaelőzött.

20. kör: Pontosan az történt, mint az előző körben, Faubel kibújt, a következő kanyarban viszont Talmácsi visszaelőzött.

21. kör: Ezúttal nem próbálkozott előzéssel Faubel.

22. kör: A vezető párost hárman is komolyan üldözni kezdték.

23-24. kör: Faubel váltott vezetés után előzött, Talmácsi az utolsó métereken elveszítette az első helyet, de a világbajnoki cím az övé, amit este 9 óra után, Valencia Művészeti Központjában kap meg.

Hector Faubel így értékelte a versenyt. "Gáborral ketten kilógtunk a mezőnyből, a szerencse elpártolt tőlem, így hiába voltam a leggyorsabb, világbajnok nem lehettem. Megköszönöm a csodálatos közönségnek, amelyik folyamatosan biztatott.
A huszonnégy körös futam előtt
Talmácsi: Hector nem volt túl korrekt

Talmácsi fülig érő szájjal ült a kamera elé. "Fantasztikusan érzem magam. Nagyon kemény verseny volt, különösebben nem akarok Hectorral foglalkozni, de többször nem volt túl korrekt, ám úgy hiszem, nem ment túl a limiten, ez belefért a versenybe, pláne egy ilyen férfias harcba. Gyorsan rájöttem, mi a taktikája, le akarta előttem zárni az utat, de egyszerűen nem bírt velem, mindig vissza tudtam menni az élre. Nagyon jó szezonom volt, bíztam önmagamban, a motoromban, és tudtam, hogy képes vagyok a végső győzelemre. Meg tudtam csinálni Csak magammal foglalkoztam, túl sok információ volt a táblán, ezért nem is érdekelt, ami rajta van. A végén már nem akartam magam túlvállalni, mert a világbajnoki címhez elég volt a második hely is. Sok sikert kívánok Hectornak a 250-esek közt.