Összességében sima, 2-0-s győzelemmel jutott az Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé a címvédő Spanyolország. A hispánok Donyeckben a franciákat múlták felül, olykor félgőzzel játszva, közben Benzemáék csak pontrúgásból tudtak igazán veszélyesek lenni, a labdát viszont sokáig csak kergették.

Xabi Alonso a 100. meccsén duplázott – a végén büntetőből volt eredményes –, a spanyolok pedig először győzték le tétmeccsen Franciaországot.

 

Szervezett védekezéssel kezdték a meccset a franciák, és majd 20 percig sikerrel is verték vissza a spanyol akciókat. Az azonban már ekkor is látszott, hogy Ribéry-ék nem sok vizet zavarnak a másik kapu előtt, a címvédő viszont az első igazán veszélyes akcióját kihasználta: a 19. percben egy remek Iniesta-Jordi Alba akció végén utóbbi centerezett, középen érkezett a 100. válogatott meccsén pályára lépő Xabi Alonso, aki 6 méterről, okosan a kapu jobb oldalába bólintott (1-0).

61%-39%-es labdabirtoklást mutatott az UEFA hivatalos statisztikája az első félóra végén, a franciáknak azonban labda „nélkül” is sikerült helyzetet kialakítaniuk: Cabaye szabadrúgását Casillas ütötte ki a felső sarokból.

Az első félidő sem volt túlságosan eseménydús, ám valóságos futball-parádénak bizonyult a másodikhoz képest…a valamivel aktívabb, de semmivel, vagy legalábbis alig veszélyesebb franciák csak kergették a labdát jobbára – még ha valamelyest javult is a javukra a fentebbi mutató –, közben a spanyolok dédelgették a játékszert, és csak néha-néha váltottak sebességet.

A végén aztán a csereként beállt Pedro még villant és kiharcolt egy büntetőt, amit a századossá előlépett Xabi Alonso simán értékesített, így Spanyolország 2-0-ra nyert végül és készülhet a portugálok elleni elődöntőre. A hispánok először verték tétmeccsen a franciákat.

Spanyolország – Franciaország 2-0 (Xabi Alonso 19., 91. – a másodikat 11-esből)

 

 

{module forrás: pepsifoci|none}