Spanyolország-OlaszországSpanyolország történelmet írva megvédte Európa-bajnoki címét az olaszok elleni, kijevi döntőben, miután 4-0-ra legyőzte a trónkövetelőt. David Silva a 14., Jordi Alba a 41., Torres a 85., Mata pedig a 89. percben vette be a Buffon kapuját. A squadra azzurra az utolsó félórában tíz emberrel futballozott, miután Thiago Motta becserélését követően pár perccel megsérült és az olaszoknak nem maradt újabb lehetősége a változtatásra.

Gyorsan összeomlott az olaszok terve, amely a spanyolok kaputól történő távoltartását tűzte ki célul, hisz a címvédő előbb a 10. percben még nem talált kaput Xavi 17 méteres lövésénél, négy perccel később már nem kegyelmezett, és Fabregas beadását követően, David Silva szép fejesével megszerezte a vezetést (1-0).

Bár Cassano, majd Abate lövésénél úgy tűnt, feltámadhat a squadra azzurra, a gólt megint a spanyolok lőtték: a 41. percben Xavi és Jordi Alba kényszerítőjénél az utóbbi lépett ki ziccerben az elmélázó védők között és közelről mattolta Buffont (2-0).

A második félidőben Motta sérülése jelentette az újabb fordulópontot, hisz a középpályás alig pár perce volt a pályán, és Cesare Prandellinek nem maradt cseréje, a spanyolok pedig a hajrában kihasználták az emberelőnyüket. A 84. percben Torres, a 89. minutumban Mata is bevette Buffon kapuját – mindkét támadó csereként állt be.

4-0-ra nyert így végül a Selección, ezzel történelmet írt, hisz soha senki nem védte még meg Eb-címét és ekkora különbséggel sem nyert még senki a döntőben. Olaszország ezüstéremmel zárta a tornát, Németország és Portugália pedig a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhat fel.

Spanyolország – Olaszország 4-0 (Silva 14., J. Alba 41., Torres 84., Mata 89.)

 

{module forrás: pepsifoci|none}