Karácsony alkalmából a Nemzeti Audiovizuális Archívum mindenki számára elérhetővé teszi a magyar kultúra 77 évének meghatározó filmjeit, mozgóképes tartalmait.

A NAVA azoknak ajánlja 77 filmajándékát, akik szeretnek otthon mozizni, illetve szeretik a régi magyar filmeket, meséket, netán szeretnék másokkal is megosztani az elmúlt évek magyar filmtermését, világhíradóit, televíziós műsorait. A www.nava.hu/77filmajandek oldalon december 31-ig teljesen ingyenesen új filmeket ajánlanak, amiket nemcsak megnézni, hanem továbbküldeni is lehet. Az akció célja, hogy felkeltse az érdeklődést az állami kezelésű adatvagyon újrahasznosítása iránt, egyúttal pedig szeretné felmérni az archívumban szereplő anyagok iránti igényt.

A listában olyan filmeket lehet megtekinteni, mint az Állami Áruház, a Körhinta, olyan filmínyenceknek szóló érdekességeket, mint Gaál István Sodrásban című filmje, a 30-as évek karácsonyi receptajánlatait a korabeli filmhíradóból vagy olyan televíziós kordokumentumokat, mint a KISZ és Fidesz 1988-as találkozójáról szóló tudósítás.

Az egyszerűbb kezelhetőség érdekében a NVA létrehozott egy, a felhasználók által megszokott korszerű webes eszközök mintájára kialakított lejátszót (widgetet) is, amelynek használata könnyebb hozzáférést biztosít az archívum tartalmaihoz.

Forrás:szentistvan.hu