Elkezdődött a Múzeumok Őszi FesztiváljaMúzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődött el ma, szeptember 28-án az immár negyedik Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át.

A Magyar Nemzeti Galériában rendezett mai évnyitón átadták a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is.

A Múzeumok Őszi Fesztiválján a látogatók széles rétegei kereshetik fel a múzeumok kiállításait, és vehetnek részt különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon, többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében. A fesztivál a szakemberek számára is érdekes programokat kínál a különböző szakmai napok és műhelymunkák során.
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagy rendezvénye idén is a Múzeumpedagógiai Évnyitó volt, amelyet immár hetedik alkalommal rendeztek meg – ezúttal a Magyar Nemzeti Galériában, Múlt, jelen és jövő találkozásában címmel. Az eseményen igyekeznek ráirányítani a figyelmet a múzeumokra – mint az oktatás fontos helyszíneire -, másrészt bemutatni, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat.
Az évnyitóhoz kapcsolódó konferencián lehetőség nyílt arra is, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a muzeális intézmények beszámoljanak a közművelődés és a múzeumpedagógia terén végzett kutatásaik eredményeiről, valamint ismertessék legsikeresebb fejlesztéseiket. Külön blokkban kaptak prezentációs lehetőséget azok az egyesületek, alapítványok, amelyek a civil szféra képviselőiként a múzeumügy, a múzeumi közművelődés terén, e szakmai kör érdeklődésére számot tartó eredményeket értek el az adott időszakban.
A kiállítóterekben zajló műhelyfoglalkozások mellett a részt vevő múzeumok és szakmai kiadók lehetőséget kaptak, hogy a Múzeumpedagógiai expón bemutassák múzeumpedagógiai programjaikat, a témához kapcsolódó ötleteiket, a velük együttműködő vállalkozásokat, kiadványaikat és termékeiket.
Az eseményen átadták a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismeréseként.
Múzeumpedagógiai Nívódíj Kiadvány kategóriában:
– „Mesterfüzetek” – Oktatócsomag Gárdonyiról és az Egri Csillagokról – Heves Megyei Múzeumi Szervezet – Dobó István Vármúzeumának Gárdonyi Géza Emlékháza
– Határtalan történet – Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága , Soproni Múzeuma
Soproni Múzeum – Határtalan történet Sopronból
Kezdeményezés kategóriában:
– Petőfi irodalmi Múzeum – „Nyelvet öltünk” – Múzeumbusz a Magyar Nyelv Évében
– „Múzeumi hét” – Játékos kalandozás a régmúlt korokban – Múzeumi játékok: kezdeményezés és kapcsolódó kiadványok – Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet Pásztói Múzeuma

(www.edupress.hu)