Divat lett régi naplókat, leveleket blogként felvinni az internetre. Látogatók sokasága kíséri már jó ideje figyelemmel Harry Lamin angol katona sorsát szeretteihez írt levelein keresztül. Unokája, Bill Lamin teszi fel ezeket a hálóra pontosan abban a hónapban és napon, amikor az első világháború idején a levelek keletkeztek – írta az El País című spanyol napilap.

Ötletét azóta mások is átvették. Egy újfajta blog született, amelyben a múlt időt jelenként élik át újra a látogatók olyan személyekkel, akik sok évvel ezelőtt éltek.

Vannak köztük többévszázadosak is. Például nyomon lehet kísérni Samuel Pepys képviselő sorsát, aki II. Jakab angol király idejében főtitkára volt az Admiralitásnak. Naplójából megismerhetjük az 1665-ös nagy pestisjárvány idején dúló palota-intrikákat és a hollandok elleni háború sikereit. A felrakó itt is ügyel a dátumegyeztetésre. A fia tette fel az internetre Wallace Russell kapitánynak a menyasszonyához írt leveleit. A kapitány is nyomtalanul eltűnt a második világháború forgatagában, mint ahogy Lamin közlegény az elsőben.

Ha folytatódik ez a sorozat, ma még anonimnak számító történetek ezrei kerülhetnek ki a poros ládákból és rajtuk keresztül korunk megismerheti az előző generációk életét, érzelmeit, hitelesebben, mint a filmekből és regényekből.
    (MTI-Panoráma)

Forrás: 5perc.hu