A Hegyaljának bejön a változatosság

Együtt bővül a fesztiválterület a zenei kínálattal a Hegyalja Fesztiválon. A szervezők idén a tavalyit kicsivel meghaladó látogató-számra készülnek, hiszen a fesztiválozók egyaránt örömmel fogadják a népzenei, metál vagy elektro műfajok előadóit is. A szervezők elmondták: „csapataik harcban állnak”, hogy a tegnapelőtt éjszakai vihar nyomait minél gyorsabban tüntessék el.

 

A Hegyalja Fesztivál területén több helyen még nedvességfoltok fogadták a szerda kora estére csúszó kapunyitáskor a fesztiválozókat, mára már a folyamatos kő- és homokszórásnak köszönhetően szinte már alig van nyoma az esőnek. Többen is a hetekkel ezelőtti árvízre gyanakodtak, de más az ok: a nyitást megelőző nap estéjén rekordmennyiségű, közel 40 mm csapadék hullott a fesztiválterületre. „Csapataink harcban állnak” – mondta Bukovinszky Béla fesztiválszervező, hozzátéve, hogy a rekordmennyiségű csapadék miatt idén rekordmennyiségű út is épült a fesztivál területén.

A csapatok pedig már hozzá vannak szokva a munkához, az árvíz miatt a területen a munkák idén 3 héttel korábban kezdődtek a szokásosnál, szoros összefogásban a helyi közösségekkel. 8 nagy teljesítményű szivattyú és közel száz ember dolgozott a fesztivál stábjából illetve Tokaj és Rakamaz városából azon, hogy idén is jól sikerüljön a tokaj-rakamazi zenei találkozó.

„A napos időjárás miatt viszont a locsolásra is felkészültünk, hogy amikor kiszárad a talaj, akkor elejét vegyük a nagy pornak.” – tette hozzá Bukovinszky Béla.

 

Groove Armadától a Meshuggáig: a területnek is bővülnie kell

A Hegy’ zenei kínálata mindig is műfajokon ívelt át: a fesztivál nagyszínpadán már 2003-ban megfért egymás mellett az Ossian és a Kosheen. Az idei fesztivál programjának összeállításakor sem gondolkodtak másképp a szervezők, Bukovinszky Béla rámutatott, hogy a stratégia bevált: „Jó volt látni, ahogy tegnap este a Tankcsapda végetért a nagyszínpadon és a rajongók a The Herbaliser koncertre sétáltak át, a Pepsi Színpadhoz.”

A hegyaljázók nem csak bőséges zenei kínálatot, de bőséges teret is kívánnak maguknak, ezért idén nagyobb a hely a sátrak között, és színpadok is távolabb kerültek egymástól.

A pénteki Motörhead koncertre és szombati, búcsúzó tömegekre is készülnek a szervezők: a kemping szükség esetén bővíthető, hogy a napijeggyel érkezők is kényelmesen pihenhessenek, amikor már elég koncertet láttak.

 

Re-pohár: 30 %-kal kevesebb szemét a területen

A fesztiválozók elfogadták a re-poharat – azaz a söröskorsót, ami vastag, ellenálló falával többször is elmosogatható. Az első sör így többe kerül, utána viszont ára kedvezőbb, mint a dobozosé. Az első éjszaka tapasztalatai alapján a re-pohár bevezetésével közel harmadával csökkent a szemét mennyisége a fesztiválterületen a re-pohár nélküli évekhez képest – ezért az együttműködésért a hegyaljázóknak is nagy dicséret jár.

Az árvíz, a viharok nem csak a szervezők számára fontos kérdések, de a Zöld Sátorban is évről évre többen gyűlnek össze, hogy ezekről a kérdésekről halljanak. Idén a környezetvédelem mellett a közéletet is górcső alá veszik ezen a helyszínen: Uj Péter Index főszerkesztővel, Kitta Gergellyel, a Századvég kutatójával, Török Gábor politológussal, és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárral vitatkozhatnak a fesztiválozók.

Linkek

Zöld Sátor programkoordinátora, Korbely György: www.twitter.com/korbely

www.facebook.com/hegyaljafesztival

Szabadon használható, letölthető képek (fellépők és zsáner):

http://www.hegyaljafesztival.hu/index2010.php?galid=13

http://hegyaljafesztival.hu/index2010.php?page=396