Idén 12-szer várják a fesztiválozókat, zenerajongókat Tokajba: a Hegyalja Fesztivál négy napja alatt közel 200 nemzetközi és magyar fellépőt, sport-programokat és izgalmas beszélgetéseket kínál a régió egyik legszebb természeti környezetében

Slayer, Ladytron, Guano Apes, Mastodon, Scooter, Airbourne – csupán néhány név a Hegyalja Fesztivál 2011-es kiadásának fellépői közül. Közép-Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválján 12 éve hagyomány, hogy a különböző zenei stílusok legérdekesebb előadói váltják egymást a színpadokon. Ennek is köszönhető, hogy nem csak Magyarországról, de a szomszédos országokból is évről-évre Tokajba zarándokolnak a zeneimádók júliusban – hogy közel 80.000 társukhoz csatlakozhassanak.

A fesztivál vonzerejének megkerülhetetlen eleme a világörökségi védelmet élvező természeti környezet. A terület Tisza és a Bodrog összefolyásánál található, Tokaj városától csak egy híd választja el. A borkészítésről híres vidék borászai és a fesztiválozók minden évben örömmel találnak egymásra és a fesztivál szervezői is gondoskodnak arról, hogy a legkíválóbb nedűk készítői a Hegyalján is bemutatkozhassanak.

 

Legfrissebb fejlemények: világzene és hip-hop

A Hegyalja sosem akart egy zenei stílus iránt véglegesen elköteleződni: az elmúlt években ez volt az a fesztivál, ahol ugyanazon a színpadon, 2 nap eltéréssel lépett fel a Groove Armada és a Motörhead vagy a Machine Head és a Faithless. Ez a szándék egybevág a fesztiválozók zenei ízlésének alakulásával: a merev kategorizálás egyre kevésbé érdekli őket, sokkal inkább a legnagyobb élményt keresik minden színpadon.

A hip-hop spontán gyűrűzött be az elmúlt években a Hegyaljára és ma már a legjelentősebb magyarországi és nemzetközi előadók naptárában is piros betűvel szerepel július 13-17. A világzene kiérdemelte, hogy a fesztiválon idén önálló helyszínt kapjon: ez lesz az MR2 Furmint Klub, ahol a főszerepet az akusztikusabb, hangszeres zene és a környék borai kapják.

 

Hűséges fesztiválozók

A fesztivál látogatóinak legnagyobb része a kezdetektől fogva egyetemisták és főiskolások soraiból kerül ki. Az utóbbi években egyre több, iskoláit befejező, fiatal dolgozó jön el a fesztiválra, nagy részük továbbra sem napijegyet választ, hanem bérlettel érkezik. Az intenzív koncertélményt ők nyaralással kötik össze: a Tisza-part, Tokaj városa, és a vidék számtalan vizi- és gyalogos-biciklis élményt kínál.

A kezdő és a haladó fesztiválozók is élvezik a különleges helyszínt: egyszerre kisvárosias és természetközeli a Hegyalja. A város közelsége izgalmas – akár borral kapcsolatos – felfedeznivalókkal kecsegtet, de a fesztiválterület elég távol esik a lakóházaktól ahhoz, hogy ne kelljen korlátozni a fesztivál programját, akusztikáját. A természet közelsége önfeledt strandolásra, kajakos-, kenus túrákra csábít sokakat évről évre.

A kutatások szerint a Hegyalja Fesztiválon a legmagasabb a visszatérő fesztiválozók aránya a magyarországi zenei fesztiválok között – ezt bizonyítja a 25 év feletti fesztiválozók megjelenése is. Az utánpótlás miatt nem kell aggódni, hiszen középiskolások is szép számban érkeznek. Egy fesztiválozó fogalmazta meg jól a folyamat lényegét a 2010-es Hegyalján: „Hat éve idekeveredtem a Hegyalja Fesztiválra, azóta itt ragadtam. Nem tudok máshová menni.”