Múzeumok Őszi FesztiváljaBudapest, Pécs, Győr, Veszprém, Szolnok, Vác, Szentendre – (2013. szeptember 30. – 2013. október 27.) A Múzeumok Őszi Fesztiválja – a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett – ma országosan a múzeumok egyik legrangosabb, kiemelkedő rendezvénysorozata

, melyhez idén 168 múzeum, – köztük számos egyházi gyűjtemény – csatlakozott.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogára a Nemzeti Kulturális Alap pályázatát 2013-ban a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyerte el. A rendezvénysorozat koncepciójának, tematikáinak kidolgozását és az események lebonyolítását – idén már 9. alkalommal – a múzeum egyik igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ végzi.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat hét központi témakörhöz kapcsolódva – 4 héten át tartja az érdeklődés középpontjában a múzeumokat. Az idei év több különlegességet is tartogat.

Az egyik újdonság, az október 11-ére Magyarországon első alkalommal meghirdetett „Tanárok éjszakája”, amikor a múzeumok külön programmal készülnek a pedagógusok számára. Az utóbbi években számos EU-s pályázatot nyertek meg múzeumok, amelyekből mind infrastrukturális fejlesztéseket, mind pedig múzeumpedagógiai programok kidolgozását finanszírozták . A program célja, hogy múzeumok bemutassák a pedagógusoknak az utóbbi évek fejlesztéseit, továbbá beavassák őket múzeumi kulisszatitkokba, mindezzel kedvet csinálva ahhoz, hogy a jövőben minél többet használják a múzeumokat, mint az iskolán kívüli oktatás helyszíneit. Október 11-én 87 múzeum fogadja megkülönböztetett programmal a pedagógusokat.

A középiskolás korosztály megnyerése minden múzeumnak komoly fejtörést okoz, ezért idén őket is bevonjuk a Múzeumok Őszi Fesztiválja forgatagába. A „16+ múzeumi találkozások – diákok buli előtt” programsorozathoz országszerte 47 múzeum csatlakozott.

A fesztiválon mutatkozik be a „Tárgydoktor rendel” program is, melynek keretében 39 múzeum készül restaurátor szakembereinek közreműködésével arra, hogy segítséget, szaktanácsot adjon a nagyközönség számára, féltve őrzött családi emlékek, személyes tárgyak restaurálásához, megóvásához .

A nemzetközi „Nagy rajzolás” mozgalomhoz 71 múzeum csatlakozott, az Építészeti Világnaphoz kapcsolódó „Sétálj, bringázz, fedezd fel” programot pedig 74 múzeum szervez. Korábbi évek sikereit folytatva ismét meghirdetjük a „Pincétől a padlásig” programot, melynek keretében 78 múzeum tárja fel a látogatók előtt olyan titkait, amelyeket csak ezen program keretében látogathatnak, a „Múzeumok délidőben” program pedig a múzeum környezetében dolgozókkal, élőkkel való ismerkedést szolgálja országszerte 65 helyszínen.

A témakörök részletes leírása a www.oszifesztival.hu honlapon található.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja szakmai programjai közül a legjelentősebb a rendezvénysorozat nyitó eseménye, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amely szeptember 30-án a Nemzeti Múzeumban kerül megrendezésre. Az Évnyitón kerül átadásra a múzeumpedagógiai legrangosabb elismerése, a Múzeumpedagógiai Nívódíj is.

Ezen a területen is van újdonság: 2013-ban kerül először átadásra a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíj, melyet olyan múzeumpedagógia területén dolgozó, több évtizede a pályán lévő szakember kaphat, aki saját múzeumi keretein túlmutató, kimagasló szakmai eredményeket ért el.

Forrás: