Budapest – (2013. november 27. – 2013. december 5.) – Hatodik alkalommal rendezik meg a téli Negyed6Negyed7 Fesztivált a Hanuka, azaz a Fény ünnepének nyolc napján. November 27. és december 5. között ismét közösségi programokkal töltik meg

Budapest zsidó negyedének ismert és rejtett tereit, ezúttal a negyed szubkultúráira, kisebbségeire, művészeti közösségeire fókuszálva.

A Marom Klub Egyesület szervezésében létrejövő programsorozat a Belső-Erzsébetváros társadalmi rétegződését igyekszik feltérképezni, a negyedben élő és dolgozó, ismertebb alkotók eddig kevésbé ismert oldalát bemutatni, legyen az „neon-mentő”, szakács, vagy közterületeket birtokba vevő alkotó.

A szervezők többek között kiállítások, koncertek, városi séták, performanszok, fórumszínházi előadások, gasztronómiai programok, beszélgetések és workshopok segítségével szeretnék a közönséghez közelebb hozni a zsidó, cigány, LMBTQ közösségek, itt élő külföldiek, illetve különböző művészeti irányzatok, csoportok életét.

Ahogyan a korábbi N6N7 rendezvényeken, most is számos VI.-VII. kerületi helyszín vesz részt a fesztiválon: könyvesbolt, közösségi tér, kávézó, étterem és szórakozóhely. Segítségükkel nemcsak a negyed közismert „mulatós arcát”, hanem nappali árnyalatait is fontosnak tartják feltárni, a megszokott helyszínek mellett új tereket is megjeleníteni, ezáltal kinyitni, átjárhatóvá, megérthetővé és megélhetővé tenni, egyúttal újraértelmezni a sokszor csak szűk közegek által ismert szubkultúrákat, vallási hagyományokat.

Míg a korábbi fesztiváljaikon jellemzően az N6N7 inkább ernyő jelleggel fogadta be a programhelyszínek által szervezett rendezvényeket, a szervezők az idei téli kiadásban nagyobb hangsúlyt fektetnek a saját eseményekre.

A fesztivál megnyitóján a tervek szerint egy látványos szabadtéri installáció keretében gyújtatnak gyertyát, majd a zsidónegyed izgalmas helyszíneire invitálnak november 27. és december 5. között – ismerkedésre, beszélgetésre, közösségi alkotásra, a Hanuka ünneplésére, egyszóval annak feltárására, kinek mit jelent a negyed; minek a negyede a Belső-Erzsébetváros.

Web: negyed6negyed7.com

Forrás: