Programok a hétre! Mielőtt hülyére zabáljuk magunkat a jövő héten, és nem megyünk sehova szilveszterig, addig van még pár nap hátra, hogy legyen mit kipihenni.

 

 

 

Koncertek

Balkán őrület, Bucovina Club és Shantel az A38-onTovábbi információk itt

December 16., 20:00 – A38 Hajó (Budapest XI., Irinyi József u. 2.)

Jegyek: 3000 Ft (elővételben) 3500 Ft (helyszínen)

Kusturica legőrültebb diszkóütemei fogják megtámadni Budapestet a Bucovina Club jóvoltából. Shantel egy új szintet üt meg a Disko Partizani! lemezzel, mely első szóló albumba az elmúlt hét évben. A korong a popzene egy új műfaját teremti meg – izgalmas zenei utazást kínálva az A38 Hajó közönségének.

 

A Kozma Orsi Quartet karácsonya a MOM Kulturális KözpontbanTovábbi információk itt

December 19., 20:00 – MOM Kulturális Központ, Budapest XII., Csörsz utca 18.)

Jegyek: 1200 Ft, 600 Ft (diák és nyugdíjas)

A Kozma Orsi Quartet a MOM Kulturális Központban ad egy meghitt karácsonyi koncertet december 19-én. Az elmúlt két évtized talán legsikeresebb jazz énekesnője a legendás Jazz + Azban kezdte vokalista karrierjét, ami aztán a Cotton Club Singersben folytatódott. Kozma szólókarriere 2005-ben kezdődött, azóta pedig nincs megállás – olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Presser Gábor, Dés Lászó, Lakatos Tony és Mai Vince.

 

Szokolay Balázs az Akadémián – További információk itt

December 19., 19:30 – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Budapest VII., Wesselényi utca 52.)

Jegyek: 4900 Ft / 3500 Ft / 2100 Ft

A Liszt Ferenc-díjas művész megannyi díjat tudhat magáénak, melyeket külföldön szerzett be, még karrierje elején – győzelmet aratott Glasgow-ban, Leedsben, Brüsszelben és Montrealban, ez pedig csak a jéghegy csúnya. A zongorista manapság már leginkább nemzetközi versenyeken zsűrizik, ritkábban látni már színpadon játszani, így az Akadémia estje minden bizonnyal különleges alkalom lesz!

 

Film

Széftörők, zabigyerekek és hobbitok a héten a moziban! – További információk itt

Izgalmas hét jön a moziban, hiszen a filmvásznat elfoglalják családot felépítő széftörő Jude Law alakításában, igazi feketehumor-bombákkal, a spanyolok pedig ugyancsak az apa-lánya vonalat dolgozzák fel, igaz, kicsit talán sablonos, de biztos kellően megnevettetően, a legnagyobb dolog pedig minden kétséget kizárólag A hobbit-trilógia második része, amiben újra felbukkan az a bizonyos fényes gyűrű…

 

 

Kiállítás

Újragondolják a szocializmust a Fugában – További információ itt

Recycling Socialism / A szocializmus építészetének újragondolása

Megtekinthető: 2014. január 21-éig – FUGA – Budapest Építészeti Központ (Budapest V., Petőfi Sándor utca 5.)

A Tallini Építészeti Biennálé pályázatának anyagát tekinthetjük meg a FUGA-ban. Újragondolják a szocializmust. A Biennálén találkozik az elmélet és gyakorlat, tapasztalat és innováció, melynek köszönhetően persze rengeteg vita alakul ki a fórumokon. Az idei téma a Recycling Socialism, vagyis A szocializmus építészetének újragondolása címet viselte és a következő kérdésekre koncentrált: Mit lehet a szocializmus építészetének tereiből, struktúráiból, koncepcióiból és alapanyagaiból ma újrahasznosítani? Mit érdemes újragondolni a jelen és a jövő szempontjából?

 

Raffaello csodái a Szépművészetiben – További információ itt

Az eszmény diadala – Raffaello

December 18. – 2014. március 30. – Szépművészeti Múzeum (Budapest XIV., Dózsa György út 41.)

Leonardo, Michelangelo és Raffaello a kitörölhetetlen reneszánsz triász örökre meghatározták a művésztörténetet, közülük pedig a legfiatalabb festő, Raffaello ismerte fel azt, hogy a grafika segítségével műveit könnyen sokszorosíthatja. A korszak legkiválóbb rézmetszőjével, Marcantonio Raimondival közös vállalkozása hosszú időre meghatározta a római metszetkiadást. A Szépművészeti hat művet őriz Raffaellótól, illetve számos más festményt és metszetet tanítványaitól. A 64 művet felsorakoztató kiállítás bemutatja Raffaello páratlan tehetségét, és azt is, hogy a következő generáció pontosan hogyan viszonyult a mester hagyatékához.

 

Rendezvények

Tango no Tango – A tangó lelkei a Müpában – További információk itt

Tango no Tango, Moderntangó-show – Budai László és vendégei

2013. december 19. 19:00–22:00 – Művészetek Palotája (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

Jegyek: 3500 Ft / 5500 Ft / 6900 Ft / 8900 Ft / 11 900 Ft

Magyar és rengeteg más államból érkező táncos mutatja meg a tangó arcait a Müpában. Argentin, izraeli, olasz, szlovák és román művészek fogják a magyarok mellett megmutatni a tangó modern arcát, minden benne rejlő potenciált, asszociációs és stílust. Megismerhetjük a neotangót, a latint, a magyar néptánccal összesűrítettet, a futball- és a kortárs tangót. És nem soroltunk fel mindent…

 

A királyné, a gróf és a cigánylány és az ExperiDance a RaM-ban – További információ itt

Fergeteges; A királyné, a gróf és a cigánylány

December 28., 15:00, 19:00 – RaM Colosseum, Budapest XIII., Kárpát utca 23.)

Az ExperiDanceProduction és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái az 1800-as évek második felébe röpítenek el minket. A színpadon a negyven cigány muzsikus olyan klasszikus dallamokat szólaltat majd meg, mint Liszt rapszódiái, Monti csárdása vagy a Pacsirta, közben pedig Román Sándor tánctársulatának tagjai egy másik valóságba kalauzolnak el minket táncukkal.

 

Zene

Mit hallgassunk a héten? – Támad a két B! – További információ itt

A héten két kiemelkedő zenei finomságra hívnánk fel figyelmed, melyek között rendkívül kedves ellentét húzódik meg. Beyoncé nulla promócióval, kislemez nélkül, teljesen váratlanul adta ki legújabb lemezét, míg B.O.B. már egy éve dobálgatja ki a dalokat új anyagáról,ami végre a boltokba került.

Forrás: player.hu