Július 12-én a Cirkuszok éjszakája rendezvénysorozat keretében Balatonlellére látogat a német Casselly cirkuszi család és négy afrikai elefántja, hogy közösen fürdőzhessenek a magyar tengerben. Az ingyenesen látogatható eseményre minden érdeklődőt szeretettel vár a déli órákban a helyszínt biztosító BL Bavaria Yachtclub, ahol gyümölcstálakat és hűsítőket is kínálnak a több tonnás állatoknak.

A balatonlellei programokról:

Idén nyáron másodszorra rendezik meg a cirkuszművészetet népszerűsítő Cirkuszok éjszakája rendezvénysorozatot, amely tavaly négy helyszínen is teltházas előadásokkal és hatalmas sikerrel debütált. A rendezvény most sem csak az esti órákra korlátozódik, hiszen ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója hatalmas látványossággal várja a publikumot már a délelőtt folyamán is Balatonlellén.

A látogatókat a Cirkusz jubileumi gálaműsorában szereplő, a világ legjobb akrobatikus elefánt számát bemutató hétgenerációs Casselly család és négy afrikai elefántja, Mambo, Namda, Kimba és Tonga szórakoztatja majd, akik az ízletes gyümölcstálak elfogyasztása után először mártózhatnak meg a tó vizében. A csorda 11 órakor indul el a Nemzeti Cirkusz sátrától a Yachtclub-ba, így várhatóan a déli napsütésben hűsítő élményben lesz részük az elefántoknak és a nézőknek egyaránt.

Tavaly nyáron, az első Cirkuszok éjszakáján szerveztek már hasonló eseményt a Balaton partján, akkor Szandra, a Magyar Nemzeti Cirkusz 36 éves indiai elefántja látogatott el a strandra. Az elefántlány futkározott, lakmározott a neki készített gyümölcstálból, sőt, egy vállalkozó kedvű férfi néző közreműködésével a cirkuszi világ régi attrakcióját, a „borotváló elefánt” számot is bemutatta. Szandra 4700 kilós súlya ellenére azonban szégyenlős volt, így végül csak a parton sütkérezett, és nem mártózott meg a Balatonban. Reméljük, idén nyáron az afrikai elefántcsorda bátrabb lesz majd, és bemerészkedik a habok közé is.

Cirkuszok éjszakája 4 helyszínen:

Az idei évben négy nagy cirkusz – a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Nemzeti Cirkusz, az Eötvös Cirkusz és az Exit Cirkusz – vesz részt a programban; Budapesten, Balatonfüreden, Balatonlellén és Siófokon várják a közönséget szórakoztató cirkuszi produkciókkal.

A Cirkuszok éjszakája célja népszerűsíteni a minőségi cirkuszt és megmutatni, hogy a cirkusz a legszórakoztatóbb művészeti ágak közé tartozik – hangsúlyozta Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a programokat beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte, hogy a rendezvény a cirkuszok közötti együttműködést is szimbolizálja.

Mint mondta, nem titkolt szándékuk, hogy a magyar cirkuszt és a Fővárosi Nagycirkuszt Közép-Európa vezető cirkuszhatalmává tegyék. „Minden adottságunk megvan arra, hogy Közép-Európában, a cirkusz világában vezető szerepet játsszunk” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a Fővárosi Nagycirkusz egész évben működik, ami Európa-szerte ritkaságnak számít, emellett itt található a legnagyobb közép-európai utánpótlásképző bázis is. Emlékeztetett arra is, hogy a cirkuszfesztivál – amelyet kétévente rendeznek, és amelyen a cirkuszvilág legjava gyűlik össze – a világ figyelmét is kivívta.

A Fővárosi Nagycirkusz a Cirkuszok éjszakáján ünnepli 125. születésnapját. Az eseményen archív felvételekkel idézik fel az elmúlt évtizedek legkiválóbb magyar cirkuszművészeinek produkcióit. A Circus Classicus című műsorban Richter Flórián lovas- és elefántszámait, Hans Ludwig Suppmeier tigrisidomár produkcióját, a Baross Imre Artistaképző fiataljainak deszkaakrobata-számát, a Bazan Sisters egyensúlyozó-produkcióját, a brazil Super Silva plafonakrobata-mutatványát és a Halálkereket tekintheti meg a közönség. Késő este az Orpheum Hungaricum varietében humoristák, rúdtáncosok, akrobatikus kosárlabdázók, egzotikus tánckar és a magyar származású világhírű komikus, Steve Eleky szórakoztatja az érdeklődőket.

Balatonfüreden az Eötvös Cirkusz műsora szórakoztatja a közönséget: a porondon kalózlegendák elevenednek meg, elefántok dübörögnek, farkasok lepik el a manézst, papagájok repkednek a kupolában, lesz arcfestés és elefántetetés. A sztárvendég Király Viktor.

Siófok Balatonszéplak városrészében az Exit Cirkuszban a Picard család és csapata bohócokkal, tűzzsonglőrökkel, arcfestéssel, makákó és rhesusmajmokkal, amerikai törpemalaccal, légi akrobatikával, lábzsonglőrökkel, Pirner Alma légtáncbemutatójával készül a Cirkuszok éjszakájára. A sztárvendég Varga Viktor énekes lesz.