Magyar Természettudományi Múzeum nov. 1. – dec. 3.

A legrangosabb magyarországi természetfotó pályázata 2007-ben tizenöt éves, az idén a

Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2007 címet kapta.

Kiváló természetfotósaink a jubileumi seregszemle alkalmából is kitettek magukért: 121 pályázó összesen 2915 pályaművet küldött be. Ezek közül választotta ki a zsűri a legjobbnak ítélt pályaműveket: a 12 kategória díjazottait, a 9 különdíjast, Az év természetfotósát, Az év természetfotóját, Az év ifjú természetfotósát, valamint azt a 109 fotográfiát, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett kiállításon mutatnak be a természetszerető nagyközönségnek.

Az Év Természetfotósa pályázat – és nem utolsó sorban a rendező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége – meghatározó szerepet játszott abban, hogy a magyar természetfotózás az utóbbi másfél évtizedben hihetetlenül gyors fejlődésen ment keresztül. Olyannyira, hogy ma már büszkén elmondhatjuk: nem telik el év, hogy a világ legfontosabb természetfotó-pályázatain (BBC Wildlife Photographer of the Year, "Glantz-lichter", Az Európai Év Természetfotósa, Párizsi Grand Prix, National Geographic világpályázata, Búvárfotós Világbajnokságok stb.) ne lennének ott a magyar természetfotósok, és közöttük is elsősorban a naturArt tagjai.

A nemzetközi pályázatok kiállításain a falon lévő képek közül immár átlagosan minden tizediket magyar szerző jegyez, a magyar természetfotósokat pedig rendszeresen hívják meg a nagy nemzetközi szakmai fesztiválokra.

Az Év Természetfotósa pályázat tizennégy éves története során összesen 1647 pályázó 35 580 pályaművet küldött be, amelyek közül – a vándorkiállításokkal együtt – 88 tárlaton 1811 képet mutattak be a nagyközönségnek. Az Év Természetfotósa – mint magas szintű, mértékadó művészi mérce és a hazai megmérettetés fóruma – az elmúlt másfél évtizedben Magyarország egyik legjelentősebb fotópályázatává, és kétségkívül a legrangosabb természetfotós pályázatává vált. Nívója ma már világszínvonalú, résztvevői közül sokan a legnagyobb nemzetközi megmérettetéseken is komoly sikereket aratnak. Az idei anyag pedig azt bizonyítja, hogy a fejlődés nem állt meg.