A CSOKONAI SZÍNHÁZ előadása

Író: Molnár Ferenc
Átdolgozta: Deres Péter , Vidovszky György
Rendező: Vidovszky György

Színész:
Nemecsek anyja, Geréb anyja – Domareckaja Júlia
Janó, Nemecsek apja – Garay Nagy Tamás
Rácz tanár úr, Orvos – Dánielfy Zsolt
Törökméz-árus, Csetneky úr – Kiss Gergely Máté
Hegedűs Jéger Zsombor
Boka Szőke Norbert
Nemecsek Gál Kristóf
Csónakos Szabó Dániel
Geréb Nagy Norbert
Weisz Majer Tamás
Csele Berettyán Sándor
Kolnay Kirják Krisztián
Barabás Márton Márk
Richter Varga Ádám
Áts Feri Fehér László
Nagy Pásztor Kurely László
Kis Pásztor Kurely Balázs
Szebenics Mihálykövi Péter
Berei Cservák György Dávid
Szalay Radócz Roland
Wendauer Terge János
Altmann Tornyi Levente

Díszlet: Bozóki Mara
Jelmez: Bozóki Mara
Zene: Faragó Béla
Mozgás: Gyevi-Bíró Eszter
Dramaturg: Deres Péter
Súgó: Pethő Zsuzsa
Ügyelő: Karl József
Rendezőasszisztens: Sóvágó Csaba
Előadás időpontok:

CSOKONAI SZÍNHÁZ – Debrecen
november 16. (péntek) 19:00 (Csokonai Vitéz Mihály bérlet)
november 17. (szombat) 19:00 (Thúróczy Gyula bérlet)
november 19. (hétfő) 19:00 (Ady Endre bérlet)
november 20. (kedd) 19:00 (Soós Imre bérlet)
november 21. (szerda) 19:00 (Szendrő József bérlet)

Ismertető:

"Boka János komolyan nézett maga elé a padra, és most először kezdett derengeni egyszerű gyereklelkében a sejtés arról, hogy tulajdonképpen mi is az élet, amelynek mindnyájan küzdő, hol bánatos, hol vidám szolgái vagyunk."

Ezzel a mondattal zárul Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye, amely először 1906-ban, a mára elfeledett Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban jelent meg folytatásokban. A huszonnyolc éves Molnár Ferenc egy körúti kávéház karzatán ülve dolgozott az újabb és újabb részeken, és regényének záró sorát leírva aligha sejtette, hogy éppen a legnagyobb karriert befutó magyar ifjúsági regényt fejezte be (A mű a 2005-ben megrendezett "A nagy könyv" című, az olvasást népszerűsítő országos játékon második helyezést ért el). 1907-ben a történet könyv formájában is megjelent, és az 1910-es évek elejére már angolra és németre is lefordították. Százéves pályafutása során készült belőle némafilm, hangosfilm, filmsorozat, és számos országban kötelező vagy ajánlott olvasmánnyá tették, a 2007-2008-as színházi évadban pedig a debreceni Csokonai Színház repertoárján is helyet kap.

A Pál utcai fiúk főszereplői józsefvárosi gyerekek, akiknek két bérház közötti grund jelenti a szabadságot és a hadszínteret. E kereten belül mutatja be az iskola és játék, barátság és harc, összetartás és árulás megnyilvánulásait a kamaszvilág tükrében, a gyerekek szemszögéből nézve és megértve. A történet két rivális banda között játszódik, akik a grundon – és a grundért – folyó harcot élet-halál kérdésének tekintik, ám ez a romantikus játékhadszíntér az író fantáziája által jelképpé válik, ahol a fennmaradásért kell háborúzni. Mert ennek a világnak is megvannak a saját törvényei, szokásai, egyesületei és erődítményei. Tehát vezérei és közkatonái is. Boka és Ács Feri a két tábor vezére, Geréb, az áruló, s az önfeláldozó Nemecsek Ernő egytől-egyig kiforratlan, alakuló egyéniségek, s Nemecsek híres önfeláldozása sem a szokványos hősi tett, sokkal inkább a grundért folyó háború során önkéntelenül is bátor hőssé váló hétköznapi kamasz természetes cselekedete.

Bemutató időpontja: 2007. november 16., Csokonai Színház

Forrás: www.port.hu