A VIDÁM SZÍNPAD előadása

Beit Lessin Színház, Tel-Aviv előadása.

Író: Hadar Galron
Előadás időpontok:

VIDÁM SZÍNPAD – Budapest
november 26. (hétfő) 19:00
november 27. (kedd) 19:00

Ismertető:

Mi a mikve? A mikve rituális fürdő, melyet a vallásos zsidó asszonyok a házasságkötéstől a menopauzáig látogatnak, hogy havonta egyszer megmerítkezzenek a vízben, megtisztuljanak a tisztátlan vértől, és újra érintkezhessenek a férjükkel.

A darab 2004-ben elnyerte az Izraeli Színházi Akadémia Az évad legjobb előadása díját. Az előadás már több mint 500-szor játszották, és lefordították többek között angolra, spanyolra és cseh nyelvre is.

Galron darabja egy mikvében játszódik, nyolc női szereplővel. A főszereplő, Shira, a mikve új, fiatal és lelkes alkalmazottja, de a helyi ortodox közösség mégsem kedveli. Jó viszonyra törekszik főnökével, Shoshanával, aki azonban furcsa módon mindenáron meg akarja őrizni a fürdő "tisztaságát". Kiderül, hogy Shira elődje tisztázatlan körülmények között a medence vizébe fulladt. Shira úgy érzi, tennie kell valamit, meg kell akadályoznia a további tragédiákat….

A darab szereplői:
Shira, 35 éves; a helyi mikve új, fiatal alkalmazottja; Shoshana Dvora, 60-70 között; már tíz éve dolgozik a rituális fürdőben; Chedra, 30-40 éves; viharvert, s néha megvert asszony, akinek a férje a vallásos közösség népszerű aktivistája; Hindi-Rochel, 60 éves, de negyvenötnek látszik; európai stílusú nő, aki drága és divatos parókát visel; Tehila, 19 éves; menyasszony, először jön a fürdőbe, nagyon izgatott, hogy milyen lesz az első éjszakája, amelyet egy alig ismert férfival tölt majd; Miki (Michael), 30 éves; énekes, nem hívő, s csak azért jön a mikvébe, hogy a vallásossá lett férje kedvében járjon; Estie, 35 éves; hat gyerek anyja, egyszerű, keményen dolgozó, boldog asszony; Elisheva, 10-12 éves; Chedra lánya, süketnéma

Bemutató időpontja: 2007. november 26., Vidám Színpad

Forrás:www.port.hu