A bolygó felszínét kutató Phoenix szondának sikerült tapasztalati úton megerősítenie a víz marsi jelenlétét. A kutatók már évekkel ezelőtt abból indultak ki, hogy létezik fagyott víz a Marson, de erre mostanáig nem volt közvetlen bizonyítékuk.

„Van vizünk” – közölte a NASA által szervezett tájékoztatón William Boynton, az Arizonai egyetem kutatója. A szenzációs bejelentést magyarázva a tudós felidézte, hogy „a vízjég jelenlétére utaló jeleket láttak már a Mars körül keringő Odyssey űrszonda megfigyeléseiben”, majd látták az eltűnő jég nyomát a Marson május végén landolt Phoenix egyik mintájáról készült fotókon, de „most sikerült első ízben megérinteni és „megízlelni” a marsi vizet”.

A Phoenix a vörös bolygó északi pólusának fagyott talajából vett mintát robotkarjaival. A mintákat ezután felhevítette, s az így keletkező gázokat elemezve vízgőz nyomaira bukkantak. A korábbi elemzések már kimutatták többféle tápanyag, például nátrium, kálium, magnézium jelenlétét a marsi talajban, vagyis csupa olyan elemét, amely az emberi testben is megtalálható, és amely fontos az élet kialakulásához.

A kutatók most megpróbálják felgöngyölíteni a marsi jég képződésének folyamatát, hogy kiderítsék, volt-e valaha folyékony formában víz a bolygón, lehetővé téve akár kezdetleges létformák – mikroorganizmusok – kialakulását.

Az eredeti határidőhöz képest öt hónappal – szeptember 30-ig – meghosszabbították a Mars-kutató programot. A hosszabbítás kétmillió dollárral drágítja meg a Phoenix küldetésének eddig 420 millió dollárra rúgó költségét.

Forrás: fn.hu