A Nature Medicine online kiadásában megjelent beszámoló szerint a New York-i Yeshiva University Albert Einstein Klinikájának kutatói a megfelelő kezeléssel elérték, hogy egy idősebb szerv is ugyanolyan jól funkcionáljon, mint amikor a gazdaállat még fiatalabb volt.

A tudóscsoport Ana Maria Cuervo vezetésével a sejtekben felhalmozódó káros fehérjék blokkolásával állította le az öregedési folyamatot egerek májában.

Az öregedés során a sejtjeink kevésbé hatékonyan szabadulnak meg a sérült fehérjeláncoktól, s ez azt eredményezi, hogy felhalmozódnak a szervezetben különböző mérgező anyagok. Ez a folyamat különösen a Parkinson, az Alzheimer és egyéb neuro-degeneratív betegségek esetében látványos.

A kutatók szerint a fehérjeállomány tisztaságának védelmével számos olyan tünetet lehet megelőzni, amelyek az öregedéssel járnak. A kísérletek során a genetikailag módosított 22-26 hónapos egerek (amelyek emberi években mérve 80 felett vannak) mája ugyanolyan hatékonyan tisztította meg a vérüket, mint a negyedannyi idős példányoké. A kontrollcsoport egereinek májfunkciói viszont az idő múlásával egyre jobban csökkentek.

„A sejtek öngyógyító, öntisztító folyamatainak helyreállítása jóval túlmutat azon, hogy egyes szerveket regeneráljunk” – magyarázta Cuervo. „A felfedezés kulcsfontosságú lehet a Parkinson, az Alzheimeré s az egyéb idegrendszeri betegségek elleni küzdelemben.”

A kutatók szerint a fenti kórok tüneteit hibásan működő, vagy sérült fehérjeláncok okozzák, amelyek az idegsejtekben felhalmozódnak. A káros anyagok lerakódásának megakadályozásával az érintettek jóval hosszabb ideig tudnak tünetmentesen élni.

Cuervo szerint, ha serkenteni lehetne a szervezet sejtszintű salakanyagokat feldolgozó mechanizmusait, akkor nem csak egyes szervek, hanem akár teljes szövettípusok, szövetrétegek esetében is sikerrel alkalmazható lenne, s ennek eredményeként meghosszabbítaná az életet.

David le Couteur, az egyik vezető ausztrál öregedéskutató szerint a felfedezés óriási áttörés az orvostudomány ezen területén. A szakember méltatta Cuervo csoportjának kutatási eredményeit, amelyek szerinte az öregedési folyamat egyik kulcsfontosságú tényezőjére mutatnak rá.

Az amerikai tudósok már tárgyalásokat folytatnak gyógyszercégekkel olyan készítmények létrehozására, amelyekkel a káros fehérjék kiszűrését elősegítő receptorokat „be lehet kapcsolni”.

„Nem kizárt, hogy a sejtek tisztaságát a megfelelő étkezéssel is fenn lehet tartani” – magyarázta Cuervo. „Az ideális terápia tehát valójában a megelőzés lenne, a megfelelő táplálkozással, ehhez még pirulákra sem lenne szükség.”

Forrás:hvg.hu