Egy lépéssel közelebb került a tudomány a láthatatlanná tevő anyaghoz – jelentették amerikai kutatók a Nature és a Science című folyóiratokban megjelent tanulmányukban.
Első ízben sikerült ugyanis háromdimenziós objektumokat egy mesterségesen előállított, a fényt a tárgyról „elhajlító” anyag segítségével eltüntetni. Korábban ez csak nagyon vékony, szinte kétdimenziós téridomokkal sikerült.A berkeleyi Kaliforniai Egyetem Xiang Zhang vezette kutatócsoportja az úgynevezett „metaanyagok” felhasználásával fejlesztette ki a burkot, amelynek újabb verziója talán képes lehet arra, hogy a látható fénysugarak elől elrejtsen tárgyakat vagy élőlényeket.

A világ objektumait azért érzékeli az emberi szem, mert a fény szétszóródik rajtuk, s a sugarak közül némelyeket elnyelnek, másokat pedig visszavernek. A láthatatlanná tevő köpeny „metaanyagai” alkalmasak a radarok megtévesztésére a rádióhullámok elhajlításával, de a fény és más hullámok – akár a tengeri hullámok – eltérítésére is. Anyagukat fém és a nyomtatott áramkörökhöz felhasznált kerámia, teflon vagy szénszálas kompozitok alkotják. A látható fénysugarakkal szemben úgy viselkednek, ahogyan egyetlen más anyag sem: kitérítik a nyalábokat, gyakorlatilag maguk köré irányítják azokat, és sem árnyékot nem vetnek, sem vissza nem tükröződnek.

Az előállítás különbözik a lopakodókhoz használt technológiától, mivel ebben az esetben a repülők láthatók maradnak, de minimálisra csökken a radarkeresztmetszetük, így a hagyományos lokátorokkal nehezen követhetők.A láthatatlan anyag kifejlesztését többek között az amerikai hadsereg finanszírozza. A hétmérföldes csizmácska még várat magára.

Forrás:5perc.hu