Egy budapesti vizuáltechnikai cég, aki egyébként alaposan kiveszi a részét a korszerű digitális taneszközök hazai forgalmazásában, felismerve az e-könyv olvasók és általában az e-könyvek jelentőségét és az előttük álló (közel)jövőt, első fecskeként kínálja választékában a magyar nyelvű szoftverrel és garanciával ellátott Koobe digitális könyvolvasót.

Tamás Attilát, az AVcentrum.hu tulajdonos ügyvezetőjét kértük meg, hogy mutassa be a készüléket…

IOT.hu: Mi nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy az oktatási piacon is immár kapható e-könyv olvasó. Önök milyen megfontolásból vették fel a Koobe-t palettájukra

TA: Mindig is foglalkoztatott az e-papír, és az erre a technológiára épülő olvasó készülékek fejlődése.

Maga a technológia már csaknem egy évtizedes múltra tekint vissza, mégis a 2008-as év volt az áttörés a mindennapi használat terén, amikor is az Amazon több mint félmillió darabot adott el rekordidő alatt.

A kereslet olyan nagy volt, hogy hónapokig nem is tudták kielégíteni a vásárlói igényeket!

A tavalyi év még azért is mérföldkő az e-book olvasók történetében, mert azóta szinte gomba módra szaporodnak azok a neves, vagy kevésbé ismert cégek, akik sorra dobják a piacra egyre többet tudó eszközeiket.

IOT.hu: Önök milyen alapon választották a Koobe-t?

TA: Annak ellenére, hogy ma már tucatnyi eszköz közül lehet választani, idehaza mégis csak egy nagykereskedő tudta elérni, hogy magyar nyelvű változattal is készítsék el a szoftvert, és ez a Koobe, amely kategóriájában a legjobbak közé tartozik.

IOT.hu: Mit tud ez a készülék?

TA: Megpróbálom rövid pontokba szedni a legfontosabb jellemzőket.

Olyan, mint ha hagyományos könyvet olvasnánk

Az e-könyv olvasók, ellentétben más elektronikus megjelenítő eszközökkel csak külső megvilágítás mellett olvashatók. Csakúgy, mint a papír. Akár tűző napon is olvashatunk

Ez az egyik legfontosabb tulajdonsága, hiszen védi szemünket és visszaadja a megszokott olvasási élményt. A másik, hogy

E-könyv olvasók az oktatásban – egy fecske is csinálhat nyarat

Pofonegyszerű a kezelése

Az, hogy a gyerekek másodpercek alatt kiigazodnak rajta, ma már természetes, de a legelvetemültebb technofóbnak sem jelenthet problémát a pár gomb kezelése, amellyel lapozni, tartlamat váltani és nagyítani lehet.

Fontos, hogy kezeli a magyar karaktereket, és tucatnyi formátumot kezel – PDF, DOC, RTF, WOLF, MP3, HTML, TXT, EPUB, MOB – hogy csak a legismertebbeket említsem.

Külön érdekessége az ekönyv olvasónak, hogy zenei állományokat is kezel, ezért igaz, ha azt mondjuk, hogy használata

Zene füleimnek

Az olvasás melletti zenehallgatás, vagy egyéb hanganyagok hallgatása számos oktatási lehetőséget kínál, például nyelvgyakorlásnál, ahol a szöveg olvasása és a kiejtés együttes megfigyelése fontos lehet. De lehet rajta csak hangoskönyvet is hallgatni.

Mivel minden, ismertnek mondható formátumot kezel az olvasó, így

Milliónyi olvasnivaló

áll rendelkezésünkre. Több tízmillió ingyenesen, (és még több, díjazás ellenében) letölthető ebook található meg a világhálón. A Koobe ezek megjelenítésére tökéletesen alkalmas.

Az oktatásban potenciális szerepét abban látom, hogy az e-könyv olvasó olyan, mint egy

E-könyv olvasók az oktatásban – egy fecske is csinálhat nyaratDigitális iskolatáska – avagy egy könyvtár a zsebben

Egyszerre akár 1000 könyvet is tárolhatunk a készülékén, így diákként például a teljes kötelező olvasmányunk gyűjteményét, tanárként szótárakat, kézikönyveket, magánemberként pedig kedvenc olvasmányainkat.

Egy egyetemista ismerősöm, akinek van ilyen olvasója, azt mondta, azért szereti, mert nem kell cipelnie egyetemi jegyzeteit, mégis minden kéznél van neki.

A laptopokkal, nettopokkal és egyéb, hagyományos kijelzővel rendelkező társaikkal szemben ezek a készülékek rendkívül vékonyak, és – tok nélkül – akár egy zakó zsebében is elférnek. Csak elő kell venni, és máris olvashatjuk. Még attól sem kell félni, hogy hamar lemerül, mert

Hosszantartó és környezetbarát

hiszen egyszeri feltöltéssel több mint 7000 oldalt is meg lehet vele nézni, ami kb. 15 könyvnyi irománynak felel meg. Ez egyébként az e-ink (e-tinta) technológia forradalmi előnye: csak akkor igényel a készülék energiát, amikor lapozunk, azaz átrendezzük a kis tintagolyókat az olvasó felületén, egyébként ez így marad, míg világ a világ.

Véleményem szerint

E-könyv olvasók az oktatásban – egy fecske is csinálhat nyaratÓriási távlatai vannak az oktatásban

Ezt egyes külföldi országok már felismertek, és tömegesen vezetik be a könyvolvasót, a tankönyvek részleges kiváltására.

A hazai kereslet élénkülése jól érzékelhető, itthon is egyre több embernek van ilyen eszköze, és egyre több szó esik róla a közbeszédben és szakmai körökben is.

Az Educatio 2009 kiállításon már élőben is bemutattuk, és most a Budapesti Könyvfesztiválon is debütált a digitális taneszközként is szóba jöhető e-könyv olvasó.

Örülök és büszke vagyok arra, hogy az oktatástechnika területén elsőként kezdtük el forgalmazni.

Forrás: Interaktív Oktatástechnikai Portál