A mobiltelefon elmúlt 20 éves és Magyarországon is egyre nagyobb felhajtás övezi az Apple termékét az iPhone-t. Nincs olyan ember aki kicsit is használja a mobilját és ne hallott volna erről az okostelefonok közt is úttörőnek számító érintőképernyős mobiltelefonról, ami inkább egy marokszámítógép, mintsem hagyományos értelembe vett vezeték nélküli távközléstechnikai eszköz.

 

Ha eddig mégsem hallottál volna a mobiltelefonok új generációjáról, akkor ez az e-book neked szól.

 

Egy kis történelem

AzApple céget Steve Jobs és Steve Wozniak alapították 1976 április 1-én. Úttörők voltak a számítástechnikában az Apple I. típusú asztali számítógépükkel. A mai napig uralják a piacot szemet gyönyörködtető eszközeikkel – bár sajnos az elmúlt években a hardver elmarad a korábbi évek fejlesztéseihez képest. Az elsőiPhone-ra viszont egy híján 30 évet kellett várni. Ekkorra már több érintőképernyős mobilkészülék – beleértve a PDA-kat is – megjelent, de igazi áttörést az iPhone hozott, egyszerű kezelhetőségével és érintőképernyőjével, le- tisztult formájával és erős hardverével, amin szó szerint az Apple bejáratott operációs rendszere, az iPhone OS futtatható. A események felgyorsultak. Beköszöntött az okostelefonok kora.

Az akkoriban még főleg Java-s alkalmazásokat futtató nyomógombos készülékek hirtelen idejét múltnak tűntek, hardveresen és szoftveresen is. Az Apple marketing gépezete villámgyorsan Brandet csinált az új jövevényből, és mára az emberek az érintőkijelzős készülékeket csak „ájfón”-nak hívják, akárcsak az autók esetében a terepjárót „dzsipp”-nek. Az iPhone-on futtatható alkalmazásokból milliárd dolláros üzlet lett, de az Apple legfőbb bevételi forrása még mindig az iPhone és Mac eladásokból van.

A leggyorsabban a Google reagálta le a szituációt, aki akkorra már gőzerővel fejlesztette a kifejezetten mobil platformra szánt Linux alapokon nyugvó Android-ra keresztelt nyílt forráskódú operációs rendszerét. Szintén 2007- ben szinte a semmiből megjelent az első igazi rivális, egy tajvani hardvergyártó cég a HTC, akik addigra már elég tapasztalatot szereztek a marokszámítógépek terén és jó partnernek bizonyultak – a Windows Mobile mellett – az Android rendszer futtatására alkalmas készülékek gyártásában. Első iPhone-hoz hasonló érintőképernyős telefonjuk a HTC Touch volt amit még Windows Mobile-al adtak ki, de hamarosan megjelentek az Androiddal szerelt mobilok is. A HTC elindította az úthengert, és az Apple stratégiájával szemben rengeteg – eddig 9 Android és 16 Windows Mobile alapú érintőkép- ernyős – prémium kategóriás, és jóval olcsóbb készülékkel árasztotta el a piacot.

Míg az Apple évente egy fejlesztéssel rukkol elő – most járunk az iPhone 4-nél, ami sokak szerint a régi telefon apróbb változtatásokkal és új köntösben való kiadása – addig a HTC folyamatosan fejleszti telefonjait és engedi, hogy az operációs rendszer gyártók kedvük szerint alakítsák a telefonokat.

A megjelenés óta három év telt el, és a HTC elérte azt a szintet amitől az Apple joggal félhet. Amerikában piacra dobták a HTC Evo 4G-t, ami csak pár hónappal az iPhone 4 előtt jelent meg és ez elég volt ahhoz hogy elbitorolja a világ első 4G-s telefonjának járó címet, mivel az iPhone 4-be ez a technológiai újítás még nem szerepel.

Persze a marketing gépezet mindkét cégnél erősen dübörög, hogy megszerezzék a felhasználók kegyeit, ki az érzelemre próbál hatni, ki az értelemre, de biztos vagyok benne, hogy a következő 2 évben robbanásszerű változást fog hozni ez a két cég a világ számítástechnikai és mobil iparágába. A közel- jövőben a kettő ugyanis szervesen összefonódik.

Közben persze felzárkózni látszik a többi nagyágyú is, így a BlackBerry, a Samsung, a Nokia, a Motorola vagy az LG se hagyja magát, de eddig csak számítógépek gyártásával foglalkozó cégek is vérszemet kaptak, mint például a Dell vagy az Acer és kiadták saját készüléküket – mily meglepő, ezeken is Android fut :).

Tény viszont az is, hogy az Apple filozozofiája miszerint a kevesebb több, így bőven elég az évi egy iPhone, de azt a saját kereteiken belül a tökéletességre fejlesszék működni látszik. Annak ellenére, hogy – az Android nyílt forráskódjával szemben -, egy zárt operációs rendszeren, szigorú felügyelet mellett engedik a szabadúszó fejlesztőket dolgozni, a technológia pedig csak a marketing gépezet profizmusa miatt a „legfejlettebb” a világon, a stratégia azt igazolja, hogy az eladások egyáltalán nem maradtak el a tavalyihoz képest.

Sőt. A kiszivárogtatott hírek, a rossz indulatú pletykák, az elismert hibák ellenére is képesek megőrizni az emberek márkahűségét. Érdekes piacfoglalásnak leszünk tanúi a következő években az biztos, és ez még csak az első 3 év a mobil eddigi 22 éves múltjából.

Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket, de addig is megpróbálom érthetően elmagyarázni, hogy mi a titka az okostelefonnak? Mivel több, mint egy mobiltelefon? Miért érdemes előbb vagy utóbb lecserélni kopott és elavult maroktelefonunkat?

 

Mi is valójában az okostelefon?

Az alábbi táblázatban összehasonlítom a két generációt, bár a verseny nem fair:)

A fenti táblázatból jól látszanak a hiányosságok egy hagyományos mobiltelefon esetében. Fussunk rajta végig, hogy mit jelentenek és milyen előnyöket adnak a mobiltelefonból hiányzó funkciók.

• Nagyméretű kijelző: Ez annyit takar, hogy a legtöbb iPhone-hoz hasonló okostelefonról eltűntek a nyomógombok és helyét egy nagyméretű érintés érzékeny képernyő foglalja el, melyen virtuális billentyűzet váltotta ki a gombokat. A kijelzőn kényelmesen navigálhatsz, nézheted fotóidat, vagy a legfrissebb YouTube videókat. A képátmérő általában 3,0” – 4,3”.

• Érintőképernyő: A nagyméretű kijelző önmagában semmit nem érne, ha nem lenne interaktív. Az interakciót az ujjbegyeiddel érheted el, erre a mai technológia állása szerint kétféle megoldás létezik. Az első, hogy a folyadékkristályos kijelzőre erőt fejtesz ki, ettől a folyadékkristály anyaga a nyomás pontjáról kiszorul és ezzel a telefon érzékeli hol nyomtad meg a képernyőt (rezisztív). A második és sokkal pontosabb megoldás, hogy a képernyőt átszövik egy láthatatlan elektromos térhálóval, ami érzékeny az emberi bőr elektromosságára. Ebben az esetben sokszor hozzá sem kell érni a kijelzőhöz, az érintés már akkor létrejön, amikor a bőr elektromossága megszakítja ezt a térhálót (kapacitív). A vezérlés ettől nagyon pontos lesz. Fontos említést tenni a multi-touch funkcióról. Ez azt jelenti, hogy egynél több ujjal is vezérelheted a kijelzőt, például egy fotóra nagyítás egy mozdulattal megoldhatsz.

Rezisztiv:
Előny: lehet érintőceruzával (stylus), körömmel használni (kevésbé maszatolódik a képernyő)
Hátrány: nincs multi-touch

Kapacitív:
Előny: van multi-touch, pontosabb és könnyebb is használni
Hátrány: csak bőrfelületre érzékeny

• GPS (Global Positioning System): Azaz Globális Helymeghatározó Rendszer. Ez nem újkeletű

találmány, egészen 1973 nyúlnak vissza a gyökerei. A lényege, hogy a 24 darab, Föld körüli pályákra telepített műhold segítségével a felhasználó GPS vevő helyét néhány méteres pontosság- gal behatárolja. Mára ez az eszköz belekerült a maroktelefonba, utat nyitva ezzel olyan innovatív szolgáltatásoknak, mint a Foursquare vagy Gowalla. GPS egységgel megteheted azt is, hogy az okostelefonnal rögzített fotót úgy osztod meg az Interneten, hogy az – pl a Google Térképen – pontosan ott jelenjen meg, ahol valójában készült, mivel a globális pozíciót a fénykép eltárolja.

• Accelerometer, giroszkóp: Ez szintén az innovatív újítások közé tartozik, lényege, hogy az okostelefonba épített egység érzékeli a telefon dőlésszögeit és mozgását. Így képes működni az automatikus képernyő elfordítás, ha a telefont 90°-al elfordítod.

•WiFi (WLAN): A rövidítés a vezeték nélküli hálózatot jelenti (Wireless Local Area Network, azaz vezeték nélküli helyi hálózat), amin beállításoktól függően Internetezni is lehet. Ez a hálózat sokszor ingyenes hotspot-ok segítségével, akár a város utcáiról is elérhető.

• HDMI kimenet: Szintén innovatív, egyelőre csak a HTC, a Motorola, az Acer és a Nokia egy-egy készüléken érhető el ez a funkció, de hamarosan annyira elterjedt lesz, mint a beépített kamera. A csatlakozó segítségével HD felbontásba rögzített videódat közvetlenül egy HD tévére kötve nézhe- ted vissza. A DVD lejátszók nemsokára nyugdíjba mennek:)

• Natív alkalmazások futtatása: Nagyon fontos különbség, mivel a natív alkalmazások, szemben az elavult Java-s megoldásokkal, képesek kihasználni a telefon összes adottságát, így elérhető az alkalmazásból a GPS vevő, a telefonkönyv, a fényképező/videó, a giroszkóp vagy akár az érintőkép- ernyő által érzékelt mozdulat is. Emellett internet nélkül is futtatható, a telefon adatbázisát használó önálló programok.

•Szélessávú Internet (3G/4G): Az okostelefonról elérhető Internetes szolgáltatásokhoz elengedhetetlen a gyors kapcsolat. Ezt a 3G-vel (3. Generációs mobiltechnológia rövidítése) már kiszolgálták, de – egyelőre még csak Amerikában és a Távol-Keleten – elérhető a 4G kapcsolat is. A széles- sávú és vezeték nélküli 3G kapcsolat nagyjából 2Mb/s-re képes ez körülbelül egy átlagos otthoni ADSL kapcsolatnak felel meg, míg a 4G körülbelül 50Mb/s-tól akár 100Mb/s. Hogy nagyjából érzékeltessem, ez olyan gyors, hogy elég egyet pislognod és a kedvenc videokliped betöltődött a YouTube-ról:)

• Fejlett böngésző: Végül de nem utolsó sorban az okostelefonok rendelkeznek többféle böngészővel is, akár csak az asztali számítógépek. Így az iPhone-on az Apple Safari-ja fut, ami szinte tel- jes egészében az asztali számítógépen is működő böngésző klónja, emellett használható még az Opera Mini 5. Az Androidos készülék már kicsit rugalmasabbak ilyen téren. Szintén használható az Opera Mini 5, de emellett sok, kifejezetten okostelefonra készült böngésző is elérhető, például a Skyra, vagy a Dolphin. Ezek képesek a hagyományos honlapok megjelenítésére, de arányaikból kifolyólag ezeken nehézkes a navigáció, nehezen átlátható és idegesítő. Vajon van-e megoldás a hagyományos honlapok normális megjelenítésére?

Van. De előtte vessünk egy pillantást a mobilweb felhasználókra és a mobil adatátvitel használatának statisztikájára. Angliában ez a szám már elérte az 50%-ot. Kicsit kutakodtam, vajon ez hogy alakulhat hazánkban a nem is olyan távoli jövőben.

Tavasszal került megrendezésre az iPhone vs. Android konferencia, ahol elhangzott néhány  statisztika. Lássuk:

• A mobilozók közel 40%-a saját bevallása szerint érintőkijelzős telefont választ majd következő készülékének.

• 100-200 ezer embernek van idehaza prémium kategóriának számító érintőkijelzős okostelefonja, mint amilyen az Apple iPhone, vagy a HTC készülékek.

• Öt éven belül várható, hogy többen fognak a világon mo- biltelefonon Internetezni, mint számítógépen.

• Míg az iPhone összesen 3 féle mobil eszközzel képviselteti magát a hazai piacon (3G, 3Gs, 4) addig a HTC Androiddal szerelt készülékei több, mint 14 féle változatban érhetők el (megjegyzem a HTC az egyik legdinamikusabban fejlődő okostelefon gyártó cég, valószínűleg 1-2 éven belül a mostani prémium minőséget le fogja vinni az elérhető árkategóriába is). Emellett számos más gyártó is az Android mellett tette le a voksát, mint a Motorola, az LG, a Samsung vagy az újak közül a Dell és az Acer.

• A legfrissebb mérések szerint a Google Android eladási statisztikája már 886%-al nőtt egy év alatt, ezzel 18%-os piaci részesedést ért el, az Apple iPhone iOS 55%-val szemben.
• Az iPhone-eladások száma 131%-kal nőtt a legutóbbi negyedévben
• Eddig több, mint 1 milliárd Android és több, mint 2 milliárd iPhone alkalmazás letöltés történt.

Hamarosan mindenki zsebében ott lesz az Internet, karnyújtásnyira lesznek a webshopok, közösségi hálózatok és ezen a pályán azok fognak előnyhöz jutni, akik jól döntenek és felkészítik a weboldalukat erre a platformra is.Vajon arról van-e statisztika, hogy a hezitálásból elveszített vásárlók,  megrendelők, ügyfelek mekkora veszteséget okoznak egy cégnek éves szinten?

 

Az okostelefon „lelke”

Most, hogy nagyjából érezhető a különbség a hagyományos mobil és az okostelefon közt funkcion lis szinten, tegyük tisztába azt is, hogy mi a különbség okostelefon és okostelefon között. Ez a különbség pedig az okostelefon „lelke”, azaz az operációs rendszer.

Windows Mobile 6.5 A Microsoft utolsó fejlesztése a Win Mo sorozatban, ezzel az operációs rendszerrel már nem fognak

több telefont kiadni. Az utolsó okostelefon ezzel a rendszerrel a HTC HD Mini. Magyarországon ettől függetlenül még elérhető jó néhány készülék, amin WinMo 6.5 fut, de a rohamos léptekkel való fejlő- dés miatt, ezzel az op-rendszerrel szerelt telefonokat már nem ajánlom.

Windows Phone 7

A legújabb Microsoft fejlesztésű rendszer, a WinMo 6.5 után. AWP7 közel azonos az asztali számítógépekre írt Windows 7-el. A rendszer szakít az előd hagyományaival, és teljesen közösségi alapokra helyezi a hangsúlyt, valamint a WinMo 6.5 és ennél korábbi alkalmazásokat nem fogja futtatni. A Windows saját fejlesztésű, fiatalabb korosztálynak szánt telefonjai a Kin One és Kin Two a tengerentúlon megbuktak (valószínűleg a hardver miatt), de ez nem jelenti azt, hogy a WP7 rossz.

Symbian A Nokia saját fejlesztésű operációs rendszere a S ym b ian mostanra nagyon elavult.

Ezen próbáltak segíteni a Symbian^3 és Symbian^4 kiadásával, viszont ezeket csak a Nokia prémium kategóriás mobiljai támogatják hardveresen, mint az N8. A Nokia elzárkózik az Android használatától, de egyelőre még nem sikerült hosszú tá- von is használható megoldást találni. A jelenleg használt operációs rendszerekhez készített OVI Store sem nyújt annyi lehetőséget az Apple Store-val vagy az Android

Market-el szemben, hogy ezzel felvehetné a versenyt a jelenleg egyre jobban kiélezett piaci helyzetben. A következő Linuxra épített fejlesztésük a Maemo/Meego jelentheti a megoldást a lemaradásra.

Palm WebOS

Hazánkban majdnem, hogy ismeretlen a Palm név. Az inkább marokszámítógépekre (PDA) szakosodott cég megpróbálta bevenni a mobilpiacot is, de nem sikerült. A céget végül felvásárolta aHP, és az operációs rendszerüket valószínűleg táblagépekben és notebook-okban láthatjuk viszont.

BlackBerry OS

Az üzleti szférában jobban ismert BlackBerry mobilcsalád tagjai közt inkább QWERTY billentyűzettel ellátott készülékek voltak jellemzőek, de a Storm megtörte a jeget, és azóta elérhető érintőképernyős formában is. Ezt a 6.0-ás op-rendszer támogatja és a kezelőfelület is a mai trendi igényekhez mérten lett kialakítva. Integrálták a közösségi oldalakat is és az Internet böngészése is egyszerűsödik.

Apple iPhone OS Az Apple iPhone-ját hajtó operációs rendszer volt az, amely áttörést hozott az

okostelefon piacán, és elterjesztette a civil felhasználók közt. Egyszerűsége és letisztultsága miatt nagyon sokan szeretik. A negyedik generáció több apróbb újítást is kapott, de még így is elmarad az Android mellett. Alkalmazások az Apple Store-ból tölthetők le, ahol 100.000-nél is több program érhető el, így szinte bármilyen problémára akad egynél több megoldás is. A Store üzleti modelljén keresztül több fejlesztő is dollármilliomos lett, köszönhetően az egyszerűen és olcsón megvásárolható alkalmazások- nak. Bada

Teljesen új fejlesztés a Samsungtól, még annyira friss, hogy egy telefon – a Samsung Wave 8500 – támogatja, és a Bada Store is kong az ürességtől, de ha bejön a Samsung számítása – ami az európai eladási statisztikákat illetően több, mint valószínű – akkor hamarosan felzárkózhat az Android mellé.

Google AndroidSzándékosan hagytam a sor végére aGoogle által fejlesztettAndroid operációs

rendszert, mert ez fejlődik a legdinamikusabban. Hamarosan kiadják a 3.0-ás verziót, és rengeteg mobilgyártó választja termékébe ezt szoftvert, mivel nyílt forráskód- ja hatalmas szabadságot ad a fejlesztőknek. Az Android Market alkalmazás készlete is közelít a 100.000-hez. Rengeteg ingyenes alkalmazás található Androidhoz, de a fizetős tartalomra várni kell amíg Magyarországon is elérhető lesz a Market ezen

funkciója. Az Android annyira rugalmas operációs rendszer lett (főleg a Linux alapok miatt), hogy ha- marosan televíziók operációs rendszereként és gépkocsik elektronikáját vezérlő fedélzeti rendszere- ként is találkozhatunk vele.

 

Mindent a szemnek, mindent a kéznek

Elég volt a technika órából, most vessünk egy pillantást az érintőképernyőre. Ha még nincs kéznél ilyen, talán az alábbi útmutató segít meggyőzni arról, hogy miért elavult a nyomógombos telefon, és miért jobb az érintőképernyő azon kívül, hogy pötyögünk a virtuális billentyűzeten.

Vegyük át az alapvető kézmozdulatokat (angolulgestures) amivel vezérelhető az operációs rendszer, vagy egy-egy alkalmazás. Ezek a mozdulatok „nemzetköziek”, így hellyel közzel minden telefonon egy- formák.

Tap/Double tap: Az alapvető egyujjas érintés, ami a számítógép egerének klikkével egyezik meg. Az érintéssel aktiválhatod a gombokat, ikonokat ugyanúgy, mint az asztali számítógépek esetében. Létezik dupla érintés is, ezzel további funkciókat hívhatsz elő (pl. auto zoom). Swipe: Erre nincs megfelelő magyar szó, talán a „lendületes mozdulat” az ami a legjobban meghatározza a jelentését. Az érintés után ujjaddal valamelyik irányban meg- simítod a képernyőt ezzel lapozhatsz oldalak között, vagy gördítheted a tartalmat. Touch and hold: Az „érintsd és tartsd”,- egy hosszabb körülbelül 1-2 másodperces érintés, amivel általában a „jobbklikkes” menüt hívhatjuk el. Különféle alkalmazásokban használhatod a mozdulatot, vagy a következő érintéshez. Drag: Az asztali számítógépek „fogd és vidd” módszerét utánozza, azaz a kiválasztott ikon egy „érintsd és tartsd” érintés után mozgathatóvá válik és áthelyezheted egyik pontból a másikba. A képernyő elengedésével a „fogd és vidd” esemény befejeződik. Flick: Magyarul pöccintést jelent. Ez a mozdulat hasonlít a swipe-ra, de gyorsabb és

határozottabb épp, hogy érintve a képernyőt, mintha egy papírgalacsint akarnál el- pöccinteni (kipróbálhatod a Paper Toss című játékban:). Lapozásnál és különféle alkalmazásoknál, pl. játékoknál használatos.

Zoom in, zoom out: Nagyítás és kicsinyítés, ami a „multi-touch” technológia egyik legfőbb ismérve. A nagyítást egy kétujjas mozdulattal oldották meg a tervezők, így az ábrán láthatóan simítva a képernyőt belenagyít- hatsz fotóidba, vagy a nem optimalizált honlapokba. A „multi-touch”- ot nem támogató készülékeken ez a mozdulat hatástalan.

Az érintésen kívül az okostelefon giroszkópja képes megkülönböztetni két mozdulatot az egyik a Tilt, azaz a mobil elfordítása valamilyen irányba – például ezzel tudod a képernyőn megjelenő tartalmat álló formátumból fekvőbe forgatni -, a másik pedig a Shake, azaz a mobil megrázása.

 

Evolúciós szintlépés a telekommunikációban

Mik az alkalmazások, vagy angolosan Application, ami röviden App-ként vannak jelen a netes szlengben? Nem mások mint, egyszerű programok, amik működésükben hasonlóak, mint az asztali számítógépre telepített társaik, annyi különbséggel, hogy kihasználhatók az okostelefon nyújtotta plusz funkciók (pl. GPS). Előző generációs mobiltelefonokon a Java-s programokhoz hasonlít, mostan- ra viszont az okostelefonok megnövekedett teljesítménye miatt, sokkal komplexebb és letisztultabb alkalmazások írhatók, ráadásul jobb erőforrás kiaknázással.

Másik nagy előnye, hogy menet közben Internettel szinkronizálható a telefon, így egyes alkalmazásokat -amit pl. otthon gép előtt ülve menedzselünk – okostelefonról is elérhető és módosítható.

Na, de nem akarok nagyon szakmázni, nézzük inkább az 5 tippet arra, hogy mire használhatod okostelefonod a beszélgetésen kívül, függetlenül a platformoktól – így vegyesen – egy kategória alatt több példát is bemutatok.

1. TODO lista alkalmazások

Régebbi mobilokon ez volt a Szervező menüpont Teendő almenüje. Mára ez is átkerült az Internetre és minden okostelefonon elérhető valamilyen formában, ilyen pl. a Remember the milk, vagy a 37SignalsTadalist-je. Segítségével bevásárló listát írhatsz, projekteket szervezhetsz, napi feladataid rendezheted sorba, amiket hazaérve az asztali számítógépeden tovább szerkeszthetsz. Androidra egyébként létezik egy Astrid nevű ingyenes szervező app, ami személy szerint a kedvencem. 2. Közösségi alkalmazások

Nos, ez ebben a formában egy kicsit tág fogalom, mivel lassan minden az. Ami mára alap, az aTwitter és Facebook alkalmazások elérése, amire pl. a HTC saját szoftvert is fejlesztett Friend Stream néven, ezzel egy rendszerben böngészhető hírfolyammá téve sok különböző közösségi platformot. Szinte az összes okostelefonon jelen vannak külön- böző megoldásokként a közösségi alkalmazások, ilyen pl. a Twitter-hez használtTweetie, TweetDeck vagy a Hootsuite, illetve Androidra a Twidroyd. A geolokáció – erről mindjárt bővebben is írok – térhódításával a Gowalla és a Foursquare musthave közösségi alkalmazás lett. 3. Média megosztás

Ma már nem csak külföldön népszerű a közösségi média ilyen irányú hasz- nálata, amivel pl. a felvett videókat, fényképeket azonnal megoszthatjuk az Interneten akár aTwitx r/TwitPic vagy videóinkat a12seconds.tv segítségével. A még ennél is innovatívabb irányt mutatóik vagy a magyar fejlesztésű Stream már csak hab a tortán, amivel a telefon kameráján keresztül felvett videót élő műsorként közvetíthetjük az Interneten.

4. Geolokációs alkalmazások

Most érkeztünk izgalmas terepre. Az okostelefon GPS egysége mostantól többre hivatott, minthogy megmondja merre fordulj a következő sarkon. Az erre felkészített alkalmazásokon keresztül elérhetővé vált a koordináták lekérése és küldése, tehát az alkalmazás megmondja hol vagy, és ezt rögzíteni is tudja egy online térképen, mint pl. a Google Maps. Ebből következően létrejöttek a geolokációs vagy geotagging alkalmazások. Ilyen pl. aFoursquare vagy a Gowalla ami segítségével megjelölheted kedvenc kávézódat, vagy éttermed, segítve ezzel ismerőseidnek a választásban, tudván, hogy hite- les forrásból jött az ajánlat. De ehhez hasonló szolgáltatás aSCVNGR is, amin már konkrétan játszani is lehet, pontokat gyűjtögetve a alkalmazáson keresztül.

Egy kicsit elereszted a fantáziád kitalálhatod, hogy ebben mekkora marketing erő lehet. Csak egy gyors példa: tegyük fel kávézót, vagy valamilyen online bolt tulajdonosa vagy. Csinálj egy olyan akciót, hogy aki okostelefonjáról bejelentkezik valamelyik fentebb említett rendszeren és megjelöli a bol- tot (azaz „check-in”-el), az kap egy ingyen kávét, 10% kedvezményt, vagy egy kupont a következő vá- sárláshoz (és újabb „check-in”-hez). Mi történik? Az online eltárolt geolokációd bekerül a rendszer- be, és a közösségi hálózat ismerősei értesítést kapnak a helyről ami azonnal térképen is megnézhe- tő. Tovább fokozhatod, kihasználva a geotag játék lehetőségeit követelményekhez kötöd az akciót. A Foursquare-ben például 60 folyamatos bejelentkezés után (ezt te is ellenőrizheted az online felüle- ten) a vendég, vásárló stb. a hely „Polgármestere” lesz. Ez egy rang a játékban, viszont ehhez köthetsz további kedvezményeket, ajándékcsomagot stb. A SCVNGR nevű alkalmazást kifejezetten ilyen játé- kokra fejlesztették, ahol Te is létrehozhatsz különböző „marketing küldetéseket”. A hab a tortán, hogy a rendszer programozási felületét (API) kihasználva, saját internetes alkalmazást is készíttethetsz egy webfejlesztő szakemberrel, amit teljesen a szolgáltatásodhoz igazíthatsz.

5. Sport, fitness, fogyókúra alkalmazások

Neeee.. nehogy ráállj a telefonodra, súlyt egyelőre még nem mér:) Viszont szintén kihasználva a GPS egységet, saját kis fittness segéded lehet, mint pl. a CardioTrainer Racing amivel mérheted, hogy merre, mennyit futottál, ezzel mennyi kalória égett, valamint ha legközelebb is arra futsz, “ghost- racer”-ként saját magaddal versenyezhetsz, így ösztönözve magad a jobb eredményre.

Vagy a másik alkalmazás azEndomondo aminek segítségével barátaiddal versenyezhetsz úgy, hogy a megosztott útvonalon szintén végigmehetnek, majd egymás mért idejét összevetve kiderül ki győzött. De kipróbálhatod a My Tracks alkalmazást is, amivel egyszerűen csak a bejárt útvonalad rögzítheted.

+1. QR-kód olvasó alkalmazások

Nem kifejezetten követelmény az okostelefon, viszont fontos, hogy a mobilon legyen kamera tehát működik régebbi telefonokon is, és az eh- hez feltelepítettQR-kódszkenner. A QR kódot egy japán programozó találta ki a kilencvenes években kiváltva a vonalkódot, mivel a sakk- tábla szerű pixelháborúba sokkal több adat kó- dolható, mint egy sima vonalkódba. A megol- dás mostanáig Csipkerózsika álmát aludta, leg-

alábbis a széleskörű felhasználást tekintve, de az okostelefonok elterjedése felébresztette. A QR-kód bárki számára elérhető, a megfelelő szoftverrel akár saját kódodat is elkészítheted, majd ezt mások a mobiltelefonjukkal beszkennelve értelmezhetik. Rejthetsz bele pl. webcímet, telefonszámot, de akár sima szöveget is. A névjegykártyánk hátlapján mi például a Glaskugel webcímét jelenítettük meg ilyen formában.

Te is használhatod mindennapos marketingedben a QR kódot, hiszen ez lehet a XXI. század titkosírása:) Mi lehet motíválóbb annál, ha egy titkosírás mögé rejtett kuponnal, vagy megfejtéssel játé- kosan vezeted rá vevődet a vásárlásra. Például nyomtass matricákat, és szórd tele a várost. A QR kód- ban rejts el egy üzenetet, amit a pénztárnál bemondva a vevő kedvezményre jogosult. Vagy rejts el egy webcímet, ahol regisztráció után letölthetik infoterméked. Rejts a termékeid csomagolásába QR kódot, amibe szimplán egy jókívánságot rejtesz, hogy vevőd a vásárlás után is jó érzéssel gondoljon rád. De fokozhatod! Vondd be partnereid és a megfejtéseket szétbontva, több partneredhez helyezd el a QR kód matricákat. A vásárlód, hogy megfejtse és ezzel kiváltsa „jutalmát” a végig kell járnia az összes partnered. Ezt összekötve a fentebb említett geolokációs játékkal, garantált a siker.

Az alkalmazásokat bemutató lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült, a lehetőségek szin- te végtelenek. Azokostelefon és az ezekre írt alkalmazások fejlesztése, terjedése még gyerekcipő- ben jár, demár Magyarországon is elérhető néhány cég, akik ezzel foglalkoznak.

Az alkalmazások után most nézzük meg a honlapok böngészését. Miért kényelmetlen? Miért tűnik bo- nyolultnak a navigáció, amikor egy monitoron már a tökélyre fejlesztették a webes ergonómiát?

 

Honlapok az érintőképernyős telefonokon

Ahogy fentebb említettem van megoldás a hagyományos honlapok normális megjelenítésére, de a webes ergonómiákat egy mobil kijelzőjén egész máshogy kell használni.

A felület kisebb, az arányok alap esetben mások, mivel egy álló formátumú kijelzőre kell tervezni, mégha a kijelző elfordítása szerint az oldal aránya követi is. Szigorúbban kell értelmezni az optimali- zálást is, mivel a mobilnet még drágább mint a hagymonyos, ezért minden egyes kilobyte számít le- töltéskor, gyelni kell a fájl és képméretekre. A Flash megoldásokat egyelőre hanyagolni kell, mert sok mobilon még nem, vagy nehezen alkalmazható a technológia.

Mindenek előtt nézzük, miért érdemes jelen lenni, a hamarosan világméretű Internetes szemléletváltozást hozó mobilweben? Mindíg karnyújtásnyi távolságra vagy a látogatódtól

Ha csak Magyarországból indulunk ki, minden emberre jut egy mobiltelefon. A nyomógombos mobilokat, kb. 2011 karácsonyára leváltják a sokkal fejlettebb okostelefonok, amin ugyanolyan minő- ségben érhető el az Internet, és a hagyományos böngészők mobilra fejlesztett változatain jeleníthe- tő meg a honlap.A mobil mindig a zsebben van, ezért karnyújtásnyira vagy a látogatóidtól, ve- vőidtől. Ha az ember unatkozik a tömegközlekedésen, vagy egy meetingre korábban ér oda, szeretné átfutni a híreket, csak előveszi a mobilját és irány a Net. Miért várnál arra, hogy hazaérjen, és leüljön a számítógépe elé – ha leül – és ellátogasson az oldaladra?

Mobil kijelzőre tervezett egyedi ergonomikus design

Egy hátránya van a mobiloknak, ami igazából a honlap arányaiból fakad. Bár megnyitja a hagyomá- nyos honlapokat is, ezek böngészése azonban nehézkes, sokszor átláthatatlan, a kijelző kicsi mé- rete miatt. Viszont, hála az innovatív technológiáknak ugyanúgy, mint a hagyományos honlapoknál a monitor arányaihoz, itt az iPhone vagy egyéb mobilkijelzőjére egyedi design, kényelmes navigáció és egyszerű kezelhetőség szabható. Ugyanazok a funkciók, mint a hagyományos honlap esetén

Gondolj csak bele, van egy webshopod, egy apróhirdető vagy aukciós portálod, egy állásközvetítő iro- dád, egy online szolgáltatásod, egy éttermed ahol az asztalfoglalásokat intézed, vagy egy hosteled, ahol akár külföldiek is megszállhatnak, DE… elfelejtettek online regisztrálni, és a legközelebbi netkávézót sem tudják, hogy hol van, a laptop pedig bazi nehéz volt, ezért nem hozta magával. Viszont van nála okostelefon. Semmi gond,megnyitja a mobil weboldalad, és megrendel, lefoglal, elárverez, megvesz, ugyanúgy mintha ezt az otthoni gépén tette volna. Vagy már útban van feléd és szeretne egy jót enni az éttermedben, vagy egy forró fürdőt venni a bérelt szobájában, de lehet hogy az utcán jött rá, hogy mégis megrendeli tőled azt a nagyon szép LCD TV-t, amit a múltkor kinézett, mert most el is tud érte menni egyúttal. Kár lenne kihagyni ezt a ziccert.

 

Közösségi hálózatok gyors elérése, megjelenítése, átjárása

Persze most megpróbálhatsz a sarokba szorítani, hogy oké, de a Twitter-t, a Facebook-ot és a töb- bi közösségi csatornád,hogy tudod megjeleníteni? Erre én csak annyit mondok: SIMÁN! Akár elő- re elkészített közösségi eszközökről van szó, akár egyedei fejlesztésről amikhez különféle fejlesztői interfészeket használunk, a mobil weboldal ugyanolyan hatékonysággal köthető össze a közösségi szolgálatásokkal, mint a hagyományos honlapok.

Önálló honlapként működik, de összeköthető régi/új hagyományos honlapoddal

• Ha létrehoztál egy marketing kampányt, amit szélesebb körben terjesztenél párhuzamosan a hagyományos honlappal,

• ha mérni szeretnéd, hányan érkeznek mobil zónából a honlapodra és ennek egy külön felületet szeretnél,

• ha kicsi a céges büdzsé webfejlesztésre, de mégsem akarsz lemaradni a többiektől,

• vagy minden erődet a közösségi médiára fordítod, de szeretnél egy egyedi honlapot, ahol mindezekkel vagy mindezek mellett megjelenhetsz, ráadásul használja a vállalkozásod arculati színeit, amit pl. Facebookon nem lehet megoldani, akkor a mobil weben a helyed.

 

A méret a lényeg

Néhányan értetlenkedve állnak, amikor azt mondom, hogy mobilweb vagy okostelefonra optimali- zált weboldal.Miért kell a honlapot külön elkészíteni mobil kijelzőre, amikor a hagyományos is megjelenik? Persze hogy megjelenik, mert a legtöbb mobilba már HTML megjelenítésére képes böngészők vannak. De akkor mi a különbség a hagyományos és az okostelefonra optimalizált megjelenés között? Készítettem egy kis összehasonlítást a kettő közti különbségről. Mekkora egy hagyományos honlap? Vegyük először górcső alá a hagyományos honlapokat. Mióta webkettő van sokminden átalakult, át-

járhatóbbak a weboldalak, megosztható a tartalom, szabványosították a kódnyelveket és letisztult a design, ami a nagyobb monitorok elterjedésével felbontást is váltott a régi 800×600 pixelről mostmár 1024×768 pixeles felbontásra optimalizálnak. Az ilyen honlapok szabványos szélessége 960 pixel (a régisuli 740 pixelével szemben). Ha ezt akár egy 15 inch-es monitoron is nézzük, ami képes ezt a felbontást megjeleníteni, a hon- lap kényelmesen elfér, a böngészőnk görgető sávjával pedig végignézhetjük a tartalmat.

A nagyobb léptékre váltás miatt, több lett a kihasználatlan hely is, ezáltal nagyobb hangsúlyt kapott a design. Nagyobb fejlécek, nagyobb betűk, a fő cikkek látványos csúszkás megoldással lapozhatók és létrejöttek

a kibővített láblécek, amiben másod-, harmadrangú információkat jelenítenek meg. A nagyobb hely több információ megjelenítésére lett képes.

Mekkora egy átlagos monitor?

Egy mostani felhasználók monitorának képátmérőjeátlagosan 17 inch-es lehet (vagy ennél nagyobb, mivel a legmodernebb monitorok már elérték vagy már el is hagyták a a 32 inch-et), azaz centiméterben ez ~41 cm. Jó nagy.

Mekkora egy okostelefon kijelzője? Ez a terület még nagyon változó. A felbontás még mindig nem forrt ki, mert folyamatosan fejlesztés alatt állnak a mobilok. Maradjunk az iPhone-nál, mert azt szerintem már mindenki látott. A kijelzőjének a képátmérője 3,5 inch azaz körülbelül 9 cm, felbontása pedig 320×480 pixel. Ez meg jó kicsi. Ráadásul alaphelyzetben álló formátum. Hogy néz ki a hagyományos honlap egy iPhone-on? Ugyanúgy, mint egy monitoron, csakhogy a képarányoknak megfelelően összetömöríve és ha va- lamit látható méretűre szeretnél nagyítani, azt a fentebb említett „zoom in, zoom out” mozdulattal teheted meg. A tartalom nagyításával olyan lesz a honlap, mintha egy kulcslukon kukucskálnál. Ezt hívjuk kulcslyuk effektusnak. Az egyes részeket csak ide-oda görgetéssel, nagyítás-kicsinyítéssel tudod bejárni.Egyszerűen kényelmetlen.

Ennél sokkal egyszerűbbé és olvashatóbbá lehet tenni a tartalmat, némileg újragondolva a design-t. Awebes ergonómiákat egészen máshogy kell alkalmazni, a tartalmat pedig kipucolni és a legfontosabb információkat vagy a leg inkább használt funkciókat kell konvertálni az új mobil weboldalra. Az átméretezéstől a navigáció is jobban kézre esik, az oldalak tartalma pedig nagyítás nélkül olvasható.

A régi arculat részei újrahasznosíthatóak, a tartalom pedig ugyanabból a forrásból jelenik meg ami már egyszer fel lett töltve. Végül mely funkciókat érdemes egy zanzásított készülék kijelző- jére vinni, és melyeket nem?

Véleményem szerint, a mobilweb lefogja tisztítani a hagyományos honlap sokszorfölösleges funkcióit. Az kijelző méreteiből kifolyólag csak a leginformatívabb funkciók maradhatnak, ezek is letisztult grafikai megoldásokkal.

 

Számháború

A fentebb taglalt statisztikákat még kiegészíteném néhány globális adattal, jóslattal, vagy egyszerű ténnyel.

2008-2014 között várható mobilinternet penetráció Amerikában

2009-2010 áprilisában a mobilinternetet használók száma típus szerint Amerikában

Internetezésre használt mobileszközök rangsora honlap letöltés szerint Magyarországon

Top 5 érintőképernyős okostelefon világszerte; 2010 május

 

Utóirat

Mindez persze csak a kezdet. Néhány éven belül eltűnhetnek a nyomógombos mobilok, mint ahogy anno a konfist felváltották a gépkocsik, a rádiót a tévé, a vezetékes telefont pedig a mobil. A funkciók valószínűleg tovább bővülnek, és fejlődnek és nem tartom kizártnak azt sem, hogy a nanotechnológiával készült hardver a mikrofonon keresztül akár a levegő összetételét elemezze. A laptopokat felváltják az érintőképernyős táblagépek, amiből egyelőre az Apple iPad-ja uralja a piacot, de hamarosan ezen a téren is beerősítenek az Android által vezérelt táblák.

A DJ pultok bakelit lemezjátszói helyett érintőfelületű asztal kap helyet, amin a „lemezlovas” kedvére keverheti a zenét (reacTable néven ez már létezik). A design tovább tisztul és hamarosan a sci-fikből visszaköszönő átlátszó üveglapok hordozhatják az információt.

Akiterjesztett  valóság ami szintén létező, de még nagyon kisérleti fázisban működő szolgáltatás egy olyan ab- lakot nyit a mobiltelefonon, amivel akár a jövőbe is nézhetünk. Olyan megoldásokon dolgozik a Layar csapata is, amivel geolokáció, Interneten megosztott tervrajzok és egy okostelefon kijelzőjének segítségével 3 dimenziósan megjelenik a készülőfélben lévő épület. A kirakatot nézve megjelenik a boltban található árúkészlet, de már erről a technológiáról is van annyi info, hogy simán megtölthetne egy külön e-book-ot.

Végül néhány jótanács,mire figyelj okostelefon vásárlásnál, mert nem minden arany, ami fénylik. Először is a 3G (bár Magyarországon még nem mindenhol elérhető) mindenképp kell, a gyors In-

ternet kapcsolathoz. Nem árt, ha az érintőképernyőmulti-touch-os. A mostani operációs rendszerek közül egyelőre érdemes aziOS (iPhone) vagy az Android-os telefonokat választani, de a Samsung által fejlesztettBada is nagyon ígéretes. Ha a hardvert nézzük, érdemesebb agyorsabb, jobb minőségűt választani, mert az op-rendszerek nagyon gyorsan fejlődnek, és egy esetleges frissítésnél nem kell a teljes készüléket lecserélni, hogy élvezhetően futtassa a szoftvert. WiFi legyen benne, az ingyenes hotspot-ok használata miatt, és jó ha vanGPS is a geolokációs alkalmazásokhoz.

Zárszóként pedig, köszönöm, hogy elolvastad ezt az e-book-ot. Remélem nem unatkoztál, és sikerült átadnom némi tudást ahhoz, hogy megvehesd az első okostelefonod, vagy bővíthesd célcsoportod a mobilos internetezőkre is. Ha szeretnél további cikkeket olvasni a témában, látogass el a blogunkra, illetve ha jobban érdekel a Zanzásítás menete azt is megtalálod:)

www.bit.ly/zanza www.zanza.mobil

Takács Zsolt, A Glaskugel Kft ügyvezetője és webfejlesztője

http://glaskugel.hu/web-csomagok/zanza-mobil-iphone-honlapok

forrás: www.scribd.com