Fókuszban az oktatás a TelenornálA mobilinternet és az okostelefonok, táblagépek nem csupán a mindennapokat tehetik könnyebbé, de forradalmasíthatják az oktatás és a tanulás jelenleg alkalmazott módszereit – derült ki a Telenor nyári szünet utáni első Android Workshopján.

A mobilinternet adta lehetőségek új távlatokat nyithatnak a hazai oktatásban, hiszen a mobileszközök használata nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is egyre elterjedtebb. A Telenor a Free Association Kft.-vel közös kutatásai szerint a telefonjukon netezők száma fél év alatt 6 százalékponttal 22-ről 28 százalékra emelkedett. Közülük is a 20-29 éves korosztályban tapasztalatható a legjelentősebb, 8 százalékpontos növekedés. A felhasználók aktív nethasználatához az alkalmazásletöltések – átlagosan felhasználónként 20 alkalmazás – is hozzájárulnak.

Egyre több felhasználó vált okostelefonra, sőt, a táblagép vásárlások számában is növekedés várható. Az említett kutatás szerint az internethasználó lakosság 67%-a új készülék vásárlásakor ma már okostelefont venne, az Ipsos Zrt. hasonló mintán végzett vizsgálata szerint pedig a táblagépek jelenlegi 1 százalékos penetrációja az elkövetkező két évben 11 százalékra emelkedik majd.
A mobileszközök a hagyományos képzési módszereket alapvetően formálják át. A tanárok és diákok eszköztárát szélesítve, interaktív módon teszik hatékonyabbá a távoktatást. A mobilinternet segítségével a tanítás és tanulás többé nem időhöz vagy helyhez kötött, sőt az egyre népszerűbb multimédiás tartalmak is kiváló minőségben élvezhetők. Az e-learning lehetőségeit tovább bővítő, a mobileszközök előnyeit kiaknázó m-learning megoldások javítják a diákok teljesítményét, ezt külföldi példák, így az Egyesült Királyságban működő Mobile Learning Network (MoLeNet) rendszer tapasztalatai is bizonyítják.

 

 

A Telenor hatodik „ Android Workshop Education ” címet viselő, őszi szezonnyitó rendezvényének középpontjában a mobilkommunikáció és az oktatás kapcsolata állt.  Az egyszervolt.hu szakértői arról beszéltek, miként segítheti az Android operációs rendszer az oktatásban elengedhetetlen készségfejlesztést. Az androidportal.hu szerzője a tanulást, a tanagyag megértését, elsajátítását támogató applikációkat mutatott be, a British Council Magyarország munkatársai pedig bevezették a vendégeket az aktív nyelvtanulást segítő appok világába.
„Androidos applikációink fontos kiegészítő eszközei lehetnek a nyelvtanulás hagyományos módszereinek, hiszen az alkalmazások játékossága komoly motivációt adhat minden nyelvtanulónak életkortól és nyelvtudásuk szintjétől függetlenül. Az alkalmazások segítségével egy okostelefon-tulajdonosnak több lehetősége van arra, hogy időt szakítson a mindennapi nyelvgyakorlásra, például a munkából vagy az iskolából hazafelé menet”.– nyilatkozta Gergely Zita, a British Council Magyarország angol nyelvi programfelelőse.

Forrás:Modern Iskola