Már második alkalommal vettek részt a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának hallgatói a németországi Wilhelmshavenben május 7-én a nemzetközi robotépítő versenyen.
A verseny lényege, hogy a minden csapatnak ugyan azon alkatrészekből kell felépíteni egy olyan mobil robotot – az idei évben egy hajót – mely egy előre megadott tesztpályán képes feladatokat végrehajtani. Az építéshez rendelkezésre álló anyagok közt villanymotorok, csapágyak, csavarok, plexilemez, alumíniumlemez, alumínium profilok és egyszerű szerelési anyagok, valamint a vezérlő elektronika elkészítéséhez szükséges mikrokontroller és elektronikai alkatrészek találhatók.
A robot felépítésére a szabályok alapján mindössze két hét állt rendelkezésre, így nem csak az alkatrészekkel, de az idővel is takarékoskodni kellett. A verseny során díjazták a legjobb konstrukciót, és a robotok a valóságban, időmérő versenyek keretében is megmérkőztek.
A Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának csapata az időmérő futamokon elsöprő fölénnyel győzött, valamint elhozta a legjobb elektronikáért járó zsűri különdíjat is. A csapatban részt vett Maróti Zsolt, Winkler Péter, Fáth Bálint és Ruff Norbert. A csapatvezető Kucsera Péter tanársegéd volt.
(www.edupress.hu)