Miért is fontos, hogy gyermekeink ismerjék a hagyományos magyar életmódot?

 

A probléma

Az állandó televíziózás, a külföldi gyerekeknek készített, butító konzervműsorok, a számítógépezés, „fészbukozás” és okostelefonozás világában komoly a veszélye annak, hogy gyermekeink végképp elszakadnak ősi magyar kultúránk gyökereitől.

Ennek az elszakadásnak egyik további súlyos következménye, hogy nagy íróink és költőink – Petőfi, Arany, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Móricz Zsigmond – művei sem tudnak közel kerülni hozzájuk, hiszen nem volt alkalmuk megtapasztalni, hogyan is zajlott a mindennapi élet az akkori Alföldön.

Ha gyermekeinknek nincs saját tapasztalatuk erről, akkor bele sem tudják képzelni magukat a szereplők életébe. Ha nem tudják elképzelni mindennapi életüket, akkor hogyan is érthetnék meg a magyar irodalom nagy hőseinek sorsmeghatározó problémáit? Ha nem értik meg a problémáikat, akkor hogyan is kerülhetne közel hozzájuk az a gyönyörű magyar nyelv, amelyen mindezekről a sorskérdésekről nagy íróink olyan csodálatosan írtak?

Érthető, ugye, milyen messzire vezet ez a probléma? Biztos vagyok benne, hogy tanárként, szülőként Ön is keserűséggel gondolkozott, bánkódott már ezeken a kérdéseken.


A megoldás

Ezért fogott össze Sárréten négy hagyományőrző szakember, hogy együttes erővel olyan osztálykirándulási programot hozzon létre a gyermekek számára, amely közel hozza hozzájuk a hagyományos magyar kultúrát és életmódot, ám mindezt kalandosan, változatosan, a gyerekek számára lebilincselő módon teszi.

Valóban azt tapasztaljuk, hogy az ide látogató gyermekek szinte nem is akarnak hazamenni, annyira jól érzik magukat itt, és annyira élvezik a „beavatást” ebbe az elfeledett magyar életmódba.

Mindennek eredményképp pedig közelebb kerülnek magyar gyökereinkhez, magyar íróinkhoz, magyar nyelvünkhöz, amely jelentős mértékben segíti pedagógusaikat is, hogy kultúraátadó munkájukat még nagyobb sikerrel végezzék.

Hagyományőrző program az érintetlen magyar Alföldön

Sárrét a magyar Alföld egyik legérintetlenebb, legeredetibb területe. Az igazi „magyar puszta”, sok kis érrel, vízfolyással, és rengeteg hagyományőrző tevékenységgel. Négy szakember az itt elérhető élményekből és hagyományőrző programokból válogatta össze a legjobbakat, és „csomagolta” őket általános iskolás korosztálytól egyetemi szintig mindenki számára élvezhető és tanulságos osztálykirándulási programba.

A programot úgy állítottuk össze, hogy a hagyományőrző programok mellett bőséges biztonságos mozgási lehetőséget tartalmazzon, valamint végig érdekes legyen, és lekösse a gyerekeket. A tapasztalatok szerint így nem merül fel az ivászat vagy drogozás igénye, valamint sikeresen megelőzzük a baleseteket is.


Mit tartalmaz tehát ez a különleges osztálykirándulási program?

Sport- és mozgásprogramok:

• Lovaglás (ha még sosem lovagolt valaki, akkor is megtapasztalhatja, milyen lovon ülni, lovat irányítani, hogy beleélhesse magát elődeink életébe)

• „Pusztaolimpia”: képességfejlesztő hagyományos, népi csapatjátékok

• Éjszakai tájékozódó pusztatúra, népi csillagnevek segítségével (megfelelő korosztálynak)

• Íjászat

• további választható sportok: foci, atlétika, kerékpár, tollaslabda

• kicsiknek: ugrálóvár, játszótér


Hagyományőrző és kulturális programok:

A népi mezőgazdasági munkák összes műveletének eszközei – Magyarország legnagyobb népi hagyományok gyűjteménye: Ványai Gusztáv élvezetes interaktív tárlatvezetésével (igazi unikum, mivel a nagyközönség előtt még nem nyílt meg)

• „Pusztabusz” – Sárrét élő- és növényvilágának megismerése egy hagyományos közlekedési eszköz segítségével

• „Red Bull és Monster helyett: avagy milyen természetes, népi gyógynövények segíthetik a koncentrációt és a tanulást?” Terézia mama, minőségi díjas gyógynövényszakértő előadása

• „Pásztorsajt – avagy mitől tápláló és finom az igazi sajt?”

Kolozsi László sajtszakértő előadása és bemutatója

• Pásztorkonyha: magyaros bográcsolás

Szállás és a programok helyszíne: Sárréti Pegazus Lovarda és Vendégház

Díjak (szállással, lovaglással és többi programmal, valamint teljes ellátással együtt):

• 2 nap 1 éjszaka: 6.900 F•t/ f ő3 nap 2 éjszaka: 9.900 Ft/fő