Magyarországra érkezett az első Toyota Prius típusú hidrogén meghajtású elektromos hibrid személyautó, melyet a Pannon Egyetemen megrendezett nyilvános bemutatón tekinthetnek meg az érdeklődők május 8-án 9 órától.

Ez az első példánya annak a városi hidrogén alapú közlekedési programnak, amit a Quantum Energy vállalat kíván megvalósítani hazánkban.

Ez a fajta megoldás a lehető legolcsóbb technológia, ami ma a világban létezik hidrogén meghajtás terén. Az új energiaforrások keresésének és az ehhez hasonló technikai megoldásoknak elsődleges célja, hogy kiváltsa az egyre inkább fogyatkozóban lévő és egyre drágább fosszilis energiahordozókat.

Az egyetlen probléma a megújuló energiaforrásokkal, hogy a megtermelt energiát tárolni kell. Erre tökéletes megoldás a hidrogén-technológia, amennyiben a megtermelt, lehetőleg szélből, azaz „zöld” energiából előállított elektromos áram vízbontásra használható fel. Ezen elektrolízisből kikerülő hidrogén tárolható speciális tartályokban, melyek méretétől függően háztartások és gépjárművek energiája biztosítható.
A most megérkezett Toyota Prius-ból az Európai Unióban ez az egyetlen darab. Lényeges szempont, hogy a hidrogén meghajtás egyetlen végterméke vízgőz és víz, így üzeme során teljes mértékben környezetbarát, tehát semmiféle káros anyag kibocsátása nincs. A jármű a forgalomban lévő Hibrid hajtású egyéb autóktól csak annyiban különbözik, hogy nem benzin, hanem hidrogén hajtja a robbanó-motort, mely így ugyanolyan teljesítményre képes, mint környezetszennyező társai.
A három hidrogén tartállyal felszerelt Prius-ba 2,4 kilogramm hidrogén tankolható, ami városi használat esetén 180-190 km megtételére elegendő.
(www.edupress.hu)