Az amerikai energiaügyi minisztérium a világ legerősebb szuperkomputerét is segítségül hívta, hogy az új koronavírus (COVID-19) térhódítását megállíthassa vagy legalább a hatásait enyhíthesse. Az IBM Summit nevű gépe a kórokozó elleni védőoltás vagy kezelés kifejlesztésében nyújt segítséget a tudósoknak.

A 9216 IBM Power9 processzor és több mint 27 000 NVIDIA V100 Tensor Core grafikus feldolgozóegység (GPU) által hajtott rendszer másodpercenként 200 billiárd számítást képes elvégezni.

A vírusok úgy fertőzik meg a sejteket, hogy hozzájuk kötik magukat, majd pedig egy „tüskén” keresztül a saját genetikai anyagukat befecskendezik az építőelemekbe, vagyis megfertőzik őket. A vírusokhoz hasonló biológiai vegyületek megismeréséhez a tudósok általában laboratóriumokban vizsgálják, hogy a mikroorganizmus miként reagál, ha számára idegen anyaggal érintkezik. A gond az, hogy ezek a kísérletek rendkívül időigényesek.

Szuperkomputerekkel különböző szimulációkon keresztül ugyanakkor rengeteg időt lehet megtakarítani a különböző vegyületek esetlegesen gyógyító hatásainak feltérképezésében.

Bővebben: http://gyartastrend.hu/cikk/a_koronavirus_ellen_kuzd_az_ibm_szuperkomputere_is

Forrás: gyartastrend.hu