Még csak Amerikában használható jogszerűen a keresőóriás orvosi és egészségügyi információkat tároló rendszere, a szolgáltatás azonban elméletileg már minden Google-felhasználó számára elérhető.

A már két éve fejlesztés alatt lévő Health egyfajta digitális gyűjtőhelye lenne az egyéni orvosi és egészségügyi információknak. A felhasználók felvihetik orvosi vizsgálataik eredményét egy központi adatbázisba és ott egy saját profilt hozhatnak létre, amelyben személyes adataikat, betegségeiket, allergiáikat, műtéteiket, teszteredményeiket tárolhatják többek között, majd ezt hozzáférhetővé is tehetik orvosaik számára. Idővel majd az is lehetővé válik, hogy a felhasználók akár cipőikből vagy pedométerükből is feltölthessék releváns adataikat a rendszerbe, hogy még pontosabban tudják követni egészségi állapotukat és annak változásait.

Az elmúlt hónapokban számos negatív kritikát kaptak a digitális egészségügyi próbálkozások, köztük a Health is. Roni Zeiger, a Health projektmenedzsere úgy nyilatkozott a Wired magazinnak: az adatok kezelése minden felhasználó saját kezében van. A Google nem adja el felhasználóinak adatait és csak akkor osztja meg másokkal, ha ezt a felhasználó kifejezetten engedélyezi. Zeiger továbbá azt is elmondta, az összegyűjtött adatokat nincsen értelme eladni és míg valószínű, hogy egyes statisztikai adatokból vagy felfedezett összefüggésekből születhetnek kimutatások, az adatokat nem lehet az egyedik emberekhez visszakötni és a cég egyébként sem értékesíteni azokat.

A Google Health jelenleg jótékonysági projektnek tűnik csupán: a cég nem helyez el hirdetéseket az oldalakon, valamint az összegyűjtött adatbázist sem teszi pénzzé, ehelyett inkább arra koncentrál, hogy az ötletből igazi szolgáltatást tudjon formálni. Ez iparági elemzők szerint már csak azért is jó, mert még hosszú évekbe telhet, mielőtt a piac felnő a digitális egészségügyintézéshez.

Forrás: hvg.hu