108 perc Dukay Barnabásnak címmel rendez koncertet az UMZE Kamaraegyüttes és a Ránki Dezső – Klukon Edit zongoraművész házaspár a zeneszerző műveiből szombat este a Millenáris Teátrumban. A hangversenyt a Budapesti Őszi Fesztivál keretében rendezik meg.

A Rácz Zoltán vezette UMZE kamaraegyüttes és a Budapesti Őszi Fesztivál évek óta fontos feladatának tekinti, hogy egy-egy kortárs magyar zeneszerző munkásságára kiemelt figyelmet fordítson. Mint azt Kovalik Balázs, az Őszi Fesztivál művészeti vezetője az InfoRádiónak elmondta, Dukay Barnabás a kortárs magyar zenei irányzatokhoz képest filozofikusabb szerkezetű, gondolkodásra késztető darabokat komponál; nem hangulatokat, atmoszférát, hanem zenei templomokat épít zeneműveivel.

A szombati hangversenyen a hangszeres darabok amellett, melyekben az UMZE Kamarazenekar és az Amadinda Ütőegyüttes működnek közre, dalok és kórusművek is szerepelnek, a Schola Hungarica előadásában.

A koncert rangját tovább emeli, hogy a Ránki Dezső és Klukon Edit olyan két zongorára írt darabokat ad elő az esten, amelyeket a Dukay kifejezetten a házaspár számára szerzett.
Oláh András

Forrás: inforadio.hu